artikel

Citaten Frans van Wissen

Horeca

Frans van Wissen verdiende zijn sporen bij sterrenzaken. Deze klassiek geschoolde kok runt nu restaurant St. Brigida in Noorbeek, samen met zijn vrouw Brigitte. Zijn devies: maak het simpel en vers.

Citaten Frans van Wissen

frans van wissen‘Ik ben de jongste van negen kinderen. Op mijn zestiende heeft mijn vader me naar kasteel Wittem gebracht om er te gaan werken. Het bedrijf lag toevallig in de straat waar mijn vader een hotel had. Ik ben in de horeca opgegroeid. Mijn moeder was kok en kamenierster.’

‘Mijn hart ligt bij het koken. Dit vak gaat veel verder dan ingrediënten op een bord leggen. Gerechten moet smaak hebben, en de randen van de borden moeten schoon zijn. Het gaat om details.’

‘Naast koken houd ik van boeken. Ik ben liefhebber en verwoed verzamelaar. Dat is ooit begonnen bij ’t Klauwes. Een van de broers Savekoul verzamelde boeken. Hij had een hele kamer vol. Zo ben ik mer ook voor gaan interesseren. Inmiddels heb ik er wel een paar honderd. Bij mij thuis staan er wat, maar ook in de zaak heb ik overal boeken liggen. Op elk moment van de dag kijk ik ze in. Dat geeft inspiratie.’

‘In vitrinekasten in ons restaurant staan ook allerlei boeken. Op deze manier hoop ik gasten te laten zien wat allemaal gaande is in de wereld van de gastronomie. Ik hoop dat ze er op deze manier respect voor krijgen.’>

‘Gewoon lekker werken en leven. Dat is wat ik wil. Iedere dag is anders. Het werk is afwisseling. Ik houd van de spanning in de keuken als het druk is. In de bekende restaurantgidsen staat Brigida niet, en dat hoeft ook niet. Ik wil graag dat het gemoedelijk blijft.’

Bekijk hier vier toprecepten van Frans van Wissen
Regenboogforel op twee manieren

Parelhoen op groene kool met shiitake en gekonfijte uitjes

Gratin van sinaasappel en grapefruit met vanilleijs

Salade van Val Dieu-kaas met grotchampignons

Reageer op dit artikel