artikel

Cognac on the rocks

Horeca

Cognac is hét digestief na een puike maaltijd. Toch wordt de drank door steeds minder mensen gezien als smakelijke afsluiter. Cognacproducenten doen er alles aan dit te veranderen. Remy Martin introduceerde daarom in toprestaurant Vossius de nieuwe XO Excellence. Het lokte een flink gezelschap journalisten naar Amsterdam.

Cognac on the rocks

Gelijk bij binnenkomst in Vossius wordt duidelijk dat cognacproducenten zoeken naar nieuwe manieren om het wijndistillaat aan de man/vrouw te brengen. Een glas champagne met een scheutje VSOP-cognac levert een verrassend aperitief op. De frisse bubbels hebben ineens een stoere ‘bite’.

En als even later chef-kok Robert Kranenborg het voorafje van roergebakken zwezerikjes presenteert, is er zelfs sprake van een heuse drank-spijs-smaaksensatie.Cognac is een edel distillaat. Van de zurige witte wijn uit het gebied ten noordoosten van Bordeaux wordt een drank gestookt die pas na jaren houtlagering tot volle wasdom komt. Eaux de vie uit verschillende jaargangen worden met elkaar vermengd om tot één cognac te komen. De prijs van een fles stijgt naarmate de drank langer in de houten vaten heeft gelegen. Meer dan 300 eaux de vie, variërend in leeftijd van 10 tot 37 jaar, staan aan de basis van de nieuwe XO Excellence van Remy Martin. Geen wonder dat de winkelprijs van één flesje al snel op dik tweehonderd piek komt.

Verse aroma’s
Om de nieuwe cognac van uitleg te voorzien heeft Remy Martin een eigen ‘ambassadeur’ in huis in de persoon van Jason Bowden. Hij vraagt zijn toehoorders de neus boven de schalen met respectievelijk bloemen, fruitsoorten en kruiden te houden en diep te snuiven. Met de geuren van peren, vijgen en abrikozen, vanille en zoethout, en onder andere irissen en viooltjes in de neusholte is het makkelijker om de aroma’s in de cognac te herkennen.Optimaal van cognac genieten betekent eerst goed ruiken. Niet gelijk met de neus in het glas; een centimeter erboven beginnen. Bowden: ‘Ik neem daarna eerst een slok om aan de smaak te wennen. Dan neem ik weer een slok en houd ik de drank drie seconden op de tong voor ik hem doorslik. Pas dan ontplooien alle smaken zich.’ Hoewel cognac voor menig gerecht een reuzendoder is, combineert het uitstekend met het chocoladedessert. In de sabaillon die over de lekkernij wordt geschept, is door Kranenborg cognac verwerkt.

Niet veel later schuift het gezelschap aan bij een proeverij met diverse cognactypen. De VSOP van Remy Martin, de nieuwe Excellence, een XO van een onbekend merk, en de XO Excellence on ice. De onbekende XO is er volgens Bowden bijgezet om aan te geven hoe de meeste cognacs van dit type smaken. Zoetig en minder elegant dan de nieuwe Excellence. Deze toont zich inderdaad frivoler en fruitiger in het glas dan de met een ? gemarkeerde collega. Lyrisch wordt Bowden als aan het wijde glas met cognac ijsklontjes worden toegevoegd. Het water maakt een scala aan fruitige aroma’s los. Verwondering klinkt op aan tafel. Cognac moet toch gewalst worden en warm gedronken? Bowden ontkent. Zegt ook thuis zijn cognac vaak pas te drinken nadat deze een uurtje in de vriezer heeft gelegen. Of door er ijsklonten aan toe te voegen. Cognac on the rocks. Een smakelijke gotspe.

Reageer op dit artikel