artikel

Colour your Dreams: van Wajonger tot zelfstandig werkend kok met diploma

Horeca

Zet 12 jongeren zonder startkwalificatie bij elkaar in een professionele leeromgeving en na een klein jaar zijn het zelfstandig werkende koks met een diploma. Dit is de missie van het project Colour your Dreams. Restaurant The Colour Kitchen startte dit project afgelopen maart voor Wajongers in Amsterdam Nieuw-West. Vandaag op Missethoreca.nl aflevering 11 uit een maandelijkse serie over Colour your Dreams.

Colour your Dreams: van Wajonger tot zelfstandig werkend kok met diploma

De leerlingen in de avondkeuken…

Sinds een maand worden de leerlingen van het Colour your Dreams team ingezet in de avondkeuken. De bedoeling hiervan is om zoveel mogelijk afwisseling aan te brengen in hun opleiding en ze ook andere gerechten te leren bereiden dan alleen de gerechten van de lunchkaart. De leerlingen zijn erg enthousiast. Een prettige bijkomstigheid is dat ze niet zo vroeg hun bed uit hoeven…

Stijn vindt dat je ’s avonds echt kunt laten zien wat je hebt geleerd. Hij heeft flexibele werktijden, aangezien dit voor hem het beste werkt en hij werkt over het algemeen tot sluitingstijd. Stijn vindt vooral de afwisseling tijdens de avonddiensten prettig. Ze zijn nu bezig met patisserie en hij maakt heerlijke brownies. Zijn ‘baksels’ lukken over het algemeen prima. Stijn wil ook graag een keer meedraaien achter de bar en in de bediening omdat hij zoveel mogelijk verschillende dingen wil leren.

Valentino vindt de nieuwe werktijden ook prettig. Hij vindt dat het werken ’s avonds veel serieuzer is en vindt het fijn om af en toe alleen te kunnen werken. Hij heeft al een paar keer voor zijn collega’s gekookt en dat is goed bevallen. Hij is vooral bezig met de wisselende smaken uit alle verschillende kookculturen waar The Colour Kitchen mee werkt. Zijn interesse gaat uit naar het maken van vleesgerechten en het experimenteren met verschillende smaken. Hij vindt dat er meer pit in de avonden zit en ’s avonds kan hij ook lekker doorwerken.

Afgelopen dinsdag konden Robin, Stijn en Rico hun ervaring in de praktijk brengen tijdens een personeelsetentje van radiozender Slam FM. 50 Medewerkers en relaties van Slam FM genoten van de kookkunsten van de leerlingen. Tussen de bedrijven door gingen ze nog even op de foto met DJ Mental Theo.

Chef-kok en begeleider Arno Spork is tevreden over de inzet van de leerlingen in de avondkeuken. Hij draait zelf mee en heeft ‘s avonds echt de tijd om ze 1 op 1 te begeleiden. Arno heeft tijdens de vakantie van vaste begeleider Jeroen zijn taak overgenomen. Hij heeft in deze periode echt gemerkt dat intensieve begeleiding van de leerlingen noodzakelijk is. Zonder deze extra begeleiding is de kans op uitval vele malen groter. Arno kan nu eindelijk zelf ook aan de leerlingen laten zien wat hij kan. Het is nu niet meer alleen theorie maar ook laten zien hoe je een lamskoteletje zo mals mogelijk klaar maakt…

Kijk voor meer informatie over het project op www.colouryourdreams.org. Voor meer informatie over het restaurant en reserveringen kun je terecht op www.thecolourkitchen.com.

Donderdag 30 juni 2011, door Janine de Laat

Reageer op dit artikel