artikel

Concepten scoren hoog

Horeca

Bij de nominaties voor de Horecava Innovation Award 2003 valt op dat concepten hoog scoren. De jury heeft tien producten en diensten genomineerd, verdeeld over drie categorieën: Food & Beverage, Interior & Design en Equipment. De overgrote meerderheid valt als concept aan te merken. Wegens onvoldoende inzendingen vervalt dit jaar de categorie Services.

Concepten scoren hoog

De Horecava Innovation Award beleeft de derde editie. De jury kreeg ongeveer 80 inzendingen ter beoordeling voorgelegd. De kwaliteit liep per categorie uiteen. Bij Equipment lag het niveau behoorlijk hoog, wat leidde tot vier nominaties in plaats van drie.

De jury van Interior & Design toonde zich tevreden over het niveau, maar had graag meer variatie gezien. Food & Beverage bleef iets onder de maat: veel van hetzelfde en weinig inzendingen in het drankensegment.

Bekendmaking van de categoriewinnaars en de algemene winnaar is op maandag 6 januari, tijdens de openingsbijeenkomst van de Horecava 2003. Topchef Robert Kranenborg van restaurant Vossius in Amsterdam zal de awards uitreiken.

De jury liet het oog dit jaar vooral vallen op concepten. Deze tendens zien we ook in de markt. Ondernemers zoeken steeds meer naar totaaloplossingen voor problemen, naar kant-en-klare ideeën om hun bedrijfsformule meerwaarde te geven, en naar systemen om het werk efficiënter, veiliger en hygiënischer te maken.

De genomineerden

Food & Beverage


Vitality Smartpak: vers vruchtensapconcept, handig op te slaan en te verwerken, van Cetraco (Eindhoven); Minibottle: dressings in zes smaken in opvallende portieverpakking, van Van Oordt (Oud-Beijerland); The Chippery: een verse-chips-totaalconcept van Wessels Horeca Ondernemingen (Naarden).
Interior & Design
Decoratieconcept, waarbij details van wandschilderingen terugkeren op servies en tegeltableaus van Little Art Factory (Zierikzee); Sun Square System: een design zon- en regenweringsysteem met windsensor van MSK (Kaatsheuvel); ZoeZaa: een interactief caféspel via internet van Zeelandnet (Kamperland/Breda).
Equipment
Toegangscontrolesysteem op basis van menselijke kenmerken van Secure Acces Road (Puttershoek); Satéjet: dispenser voor hete saus met bag-in-box-systeem van Remia (Den Dolder); transportkoeling zonder stroom, maar met bijzondere koelelementen, van Nicool (IJmuiden); Dinner Profit System: receptendatabank en systeem voor keukenmanagement van Dinner Profit Systems (Gilze).

WisselawardPer categorie reikt de jury (deskundigen, vakbladjournalisten en horecaondernemers/managers) een award uit. De algemeen winnaar ontvangt tevens een grote wisselaward, die in 2002 werd gewonnen door @dvancement4you met de T-Tip en in 2001 door Belluno/Fri-Jado met de oven Turbo Chef. De award bestaat uit een glazen kunstwerk, een ontwerp van glaskunstenaar Vincent van Ginneke.

Voor deze derde editie konden fabrikanten en leveranciers producten aanmelden die na 1 januari 2002 op de Nederlandse horeca- en cateringmarkt zijn verschenen. Tijdens de Horecava worden alle genomineerde producten en diensten vier dagen lang getoond in een speciaal Innovatie-paviljoen op de beursvloer. Diverse genomineerden verzorgen op de beurs demonstraties.

Reageer op dit artikel