artikel

Cresswijzer

Horeca

Cressen zijn kiemgroenten. Deze fijne, tere, piepjonge plantjes zitten barstensvol vitamines, pit en smaak! Cressen, zoals tuinkers en shiso purper, worden in het licht geteeld en zijn daarom rood of groen van kleur. Cressen zijn verkrijgbaar in een bakje op een kleine voedingsbodem. Iedere kiemgroente heeft zijn eigen specifieke smaak.

Cresswijzer

Cress Smaak Combineren met Lekker in of bij Werkwijze/gebruik
Broccoli Cress Peperachtige, pittige smaak Rauwkost, tomaat, paprika, paksoi, prei, Chinese kool, aardappels, kaassoorten, vlees, pasta, vis. Kerstomatensalade, quiche met prei, ham, kaas, roergebakken paksoi, salade met walnoten en gorgonzola, oosterse gesmoorde groeten, mosterdsaus, broodjes gegrilde ham en appel, gebakken aardappels met spekjes, broccolisoep. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Daikon Cress Pittige radijssmaak Rauwkost, tomaat, venkel, komkommer, Chinese kool, avocado, aardappels, kaassoorten, vlees, vis. Broodje rosbief met ijsbergsla, pistoletje met gegrilde camembert en tomaat, gebakken kabeljauw met gestoofde venkel, sushi, salade met pittige roerbakken biefreepjes en sesamlimoen-dressing, aardappelsalade. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Mosterd Cress Geeft kort een zeer pittige vurige smaak met mosterd-mierikswortel Kip, kaassoorten, aardappels, rauwkost, koolsoorten, bietjes, komkommer, koolraap. Mosterdsoep, kalkoenfilet met romige saus met mosterdcress, aardappelsalade met pittige kaas en walnoten, friseesalade met gerookte kip, mango en honingdressing, door mayonaise voor bij mosselen. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd. Kun je ook laten meetrekken in bijv. een saus. Voorzichtig met de dosering vanwege de sterke smaak.
Rock Chives Milde, fijne knoflooksmaak door de zaadjes zeer decoratief Aardappels, vis, vlees, paprika, tomaat, komkommer, aubergine, courgette. Romige courgettesoep, Italiaanse bol met salami, tomaat, paprika, kaas en pepers, gepofte aardappel met kruidenroomkaas, vis in een oosterse tomatengembersaus, varkenshaasje met bieslooksaus, als hapje op plakjes gerookte zalm. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Rucola Cress Pittige notensmaak. Rauwkost, tomaat, champignons, knoflook, asperges, kaassoorten, pasta’s, ei, vis. Eikenbladsalade met druiven en notenkaas, sandwich met tomaat en avocado en geitenkaas, met champignons gevulde kaasomelet, pasta met reepjes vleestomaat, scheutjes olijfolie en wat uitgeperste knoflook, belegde broodjes. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Shiso Groen Anijsachtig. Iets milder van smaak dan shiso purper. Vis, paksoi, sla, fruit, sinaasappel, aardbeien. Pistoletje met zalmsalade, ijsbergsla en garnaaltjes, visrolletje met romige dillesaus, carpaccio van gerookte zalm, oosterse roergebakken visreepjes in pittige sinaasappel-sojasaus, gebakken rood fruit met aardbeienlikeur en roomijs. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd. Niet te veel (in een keer) toevoegen vanwege de sterk aromatische smaak.
Shiso Purper Verrassend, heeft iets weg van komijn. Wortel, paddestoelen, Chinese kool, paksoi, rode ui, linzen, kiemgroenten, sla, vlees, vis, fruit. Zomerse fruitsalade, heldere bouillon met gebakken paddestoelen, gemengde salade van kiemgroente, japanse koolsalade, krokant gebakken runderreepjes met mangocurry, oosterse schotels, sinaasappelsalade. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd. Niet te veel (in een keer) toevoegen vanwege de sterk aromatische smaak.
Tuinkers Peperachtige, pittige smaak. Tomaat, radijs, spinazie, wortel, broccoli, soepen, sauzen, aardappel, ei, kaassoorten, vis, vlees. Salade met tomaat, radijs en verse kruiden, aardbeienfruitsalade, asperges met rauwe ham en eieren. Als vulling van een omelet. Gestoofd visrolletje. Pasta met kruidenkaassaus, romige spinazie- of tuinkruidensoep. Sandwich met rosbief. Wordt op het laatste moment over het gerecht gestrooid of aan het gerecht toegevoegd.
Reageer op dit artikel