artikel

D’Aolle bakkerij – Dalen

Horeca

Gienus Meijer (51) is van huis uit elektrotechnicus. Maar het beroep van kastelein leek hem altijd veel interessanter. In 1994 greep de geboren Dalenaar zijn kans. Hij nam D’Aolle Bakkerij over, veranderde de inrichting radicaal, en vond zijn bestemming.

D’Aolle bakkerij – Dalen

Dalen is niet groot. Een dorp met 3600 inwoners. En Dalen ligt in Drenthe, de provincie waar de Bourgondische geest niet rondwaart. De gastvrijheid die hier wordt geboden, heeft een ander karakter dan bijvoorbeeld in Brabant en Limburg. De Drent is meer op zichzelf. Uitbundigheid is voor hem niet nodig om het toch gezellig te hebben.

Dorpscafé
D’Aolle Bakkerij is een dorpscafé met een snackbar ernaast. In het café staan een biljart, waar de biljartclub zijn figuren op het laken trekt, twee gokkasten voor het vertier en een bar waar de gasten een Krombacher, een Palm of een Oranjeboompje drinken. Dankzij de snackbar kan er volop gegeten worden in het café; de zelfgemaakte bal gehakt (250 gram) is er een om in te lijsten.’
Zeventig procent van de bezoekers is jeugd, de rest behoort – zeg maar – tot de oudere generatie’, vertelt Meijer, die vrijwel altijd in het café aanwezig is. ‘Wat ik wilde is een bedrijf neerzetten dat de warmte en gezelligheid van een huiskamer uitstraalt, waarbij ongeschreven regels in acht worden genomen.’
Door het café worden diverse activiteiten georganiseerd. Een keer in de twee jaar worden biertapwedstrijden georganiseerd. Ook populair is het jaarlijkse eieren gooien, waarbij deelnemers rauwe eieren moeten zien te vangen die vanaf grote afstand naar elkaar toe worden gegooid. En verder wordt tijdens grote sportevenementen het enorme videoscherm uitgeklapt. ‘Vooral tijdens WK’s en EK’s is het hier dan lekker druk. Overigens wel alleen bij de wedstrijden van het Nederlands elftal.’

Vriesruimte
Achter het bedrijf biedt Meijer een zaaltje aan voor feestjes en vergaderingen, De Kluis geheten. ‘Vroeger was dat een centrale vriesruimte. De mensen hadden nog geen koelkast en legden hun vlees in de kluis.’ Voor de drankjes in De Kluis hoeven de gasten minder te betalen dan in het café. Ook mogen gezelschappen hun eigen gebak meenemen. ‘We leveren geen bediening, dus dan mag het ook wel goedkoper.’
Meijer sluit zijn bedrijf altijd stipt volgens de aangegeven tijden. ‘Als er om elf uur ‘s avonds geen mensen zijn, ga ik toch pas om twaalf uur dicht. En als het heel erg druk is, sluit ik ook om twaalf uur. We houden van duidelijkheid.’
Zijn vrouw Grietje (50) runt de goedlopende snackbar, Meijer zelf houdt zich met het café bezig. In het café, achter het biljart, staat ook nog een oude bakkersoven. Is dat de originele oven van de oude bakkerij? ‘Eerlijk gezegd niet. Er was hier namelijk geen oven meer. Wat ik aan waarheid tekortkwam, heb ik maar ergens anders ingekocht.’

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel