artikel

De 6 lekkerste snackmenu’s van 2002

Horeca

Voor enkele juryleden van de vakwedstrijd Het Lekkerste Snackmenu 2002, die 9 januari plaatsvond tijdens de Horecava in Amsterdam, mocht het allemaal wel een tikkeltje minder. Zij vonden dat een aantal inzendingen de cafetariastandaard te boven ging.

De 6 lekkerste snackmenu’s van 2002

‘Te ingewikkeld, te tijdrovend en derhalve onvoldoende branchegericht’, zo luidde het commentaar tijdens het juryberaad. De praktijk had inderdaad uitgewezen dat enkele kandidaten hun menu niet binnen de voorgeschreven zeven minuten wisten te bereiden. Tijdsoverschrijding werd bekeurd met vijf strafpunten en dat kostte sommige ‘overtreders’ prompt een ereplaats. Uiteindelijk werd het Anastasiou Menu van Michel Ruipers in een veld van 16 kandidaten uitgeroepen tot winnaar. Met zijn smaakvol uitgedachte schotel bleef de eigenaar van Plaza De Smickel in Landgraaf binnen de marges die de jury aan het fastfoodgehalte wilde stellen. De winnaars van de tweede en derde prijs gingen pas echt terug naar de eenvoud, zoals uit bijgaande beschrijvingen van de zes allerlekkerste snackmenu’s blijkt.

1. Anastasiou Menu
van Michel Ruipers, Plaza De Smickel in Landgraaf
Frituur een Gringo (Mabos Snacks) en zes röstirounds. Verspreid de röstischijfjes over een bord en beleg deze met drie plakjes dun gesneden fêtakaas en de Gringo. Hierop 25 gram witte koolsalade, 40 gram tzazikisaus, chilisaus, rode uiringen en een toefje peterselie. Garneren met Griekse boerensalade. Als toetje een luchtig moussedessert.
Inkoopprijs: €2,60
Verkoopprijs: €6,55

2. Superburger Menu
van Michael Hage, Super Snack in Woerden
Bak op de bakplaat een 100% rundvlees hamburger à 125 gram, belegd met twee plakjes cheddar-kaas. Firtuur ondertussen 200 gram twister fries. Doe op een hamburgerbroodje wat sla en hamburgersaus en leg hierop de hamburger met kaas. Deponeer dit op een bord, met daarnaast de twisters. Maak af met rauwkost- en aardappelsalade.
Inkoopprijs: €1,86
Verkoopprijs: €6,00

3. Gejaagd Peper Menu
van Mirjam Meissner, Snacksalon La Plaza in Spakenburg
Bak een wienerschnitzel en frituur 250 gram Belgische frites. Leg dit op een bord en garneer met lolo-rosso sla, met yoghurt dressing aangemaakte rauwkostsalade, een partje tomaat en een schijfje komkommer. Serveer mayonaise en jager-pepersaus in aparte kommetjes.
Inkoopprijs: €2,24
Verkoopprijs: €6,80

4. La Cave de Bourgogne
van Roger Gielen, formule-adviseur Snackpoint
Bereid vier Picata’s (vleesstukjes met krokante korst) en twee aardappelwafels in de frituur. Breng de Bourgondische saus op temparatuur. Leg de wafels uit op het bord, giet satésaus ertussen, drapeer hierover verse taugé en geroosterde uitjes en garneer met gehakte peterselie. Leg aan de andere zijde van het bord de Picata’s. Overgiet deze met de Bourgondische saus. Hierop enkele bosvruchtjes. Het toetje is chocolademousse.
Inkoopprijs: €2,16
Verkooprijs: €6,80

5. Wat Heet!?
van Rinus Lonkhuizen, Family Rotterdam in Rotterdam
Leg op een bord 140 gram verwarmde stroganoff kipstukjes. Hiernaast een gepofte aardappel (Farm Frites) met een stukje kruidenboter. Garneren met gemengde sla, tomaat, komkommer en dressing.
Inkoopprijs: €1,78
Verkoopprijs: €5,98

6. Swinging Salsa
van Karin Cornelissen, Snackpoint De Bombardon in Maasbracht
Bak vijf mini-kipspiezen (Beckers) en 115 gram frites. Maak een gemengde salade van Chinese kool, andijvie en rode sla. Verspreid de spiesjes en de frites op het bord en drapeer hier de salade naast. Maak af met een schep American Coolslaw en wat schijfjes komkomer en tomaat. Serveer apart in een kommetje de salsasaus.
Inkoopprijs: €2,08
Verkoopprijs: €5,67

Reageer op dit artikel