artikel

De automatiek: tips en wenken

Horeca

De automatiek: tips en wenken

Wat is uw norm?
Verkoopt u snacks via de automatiek, ga dan eens een ochtendje testen met uw persoonl. Laat de verschillende snacks telkens een half uur of een uurliggen en proef deze dan even met uw medewerkers. Maak vervolgens een lijst op per snack. Welke tijd is voor u acceptabel om de snacks in de automatiek te latne liggen?

First in, first out
Instrueer uw medewerkers zodanig dat ze een goed first in, first out systeem hanteren opdat snacks niet te lang in de loketten blijven liggen.

Op ooghoogte verkoopt het beste
Houd er rekning mee dat de snacks op ooghoogte sneller verkopen, dan die bovenin. Doorgaans blijven de snacks in de onderste loketjes de langste tijd liggen.

Is hete lucht beter?

Snacks voor de automatiek worden doorgaans op twee manieren bereid. Veel cafetaria’s kiezen voor bereiden in de frituur, omdat ze de snacks diepgevroren aangeleverd krijgen. Tankstationsn bereiden de snacks doorgaans verder voorgegaard en verwarmen ze in hete lucht voordat ze de loketjes ingaan. Steeds meer fabrikanten beschikken over magnetronvariaties van de verschillende snacks. Neem als ondernemer zelf de proef op de som en kijk wat u het beste bevalt.

Hoe doet u het onderhoud?
Het is aan te bevelen uw automatiek minimaal één maal per jaar aan preventief onderhoud te lante onderwerpen. Een onderhoudsmonteur loopt dan alle loketten helemaal na. Hiermee voorkomt u bijvoorbeeld elketronische storingen. In heel enkele gevallen van verwaarlozing kunnen deze storingen ertoe leiden dat automatieken onder stroom komen te staan.

Regelmatige reining
Het spreekt voor zich dat automatieken regelmatig moeten worden gereinigd. Kies dus voor een systeem dat eenvoudig te reiningen is. Sommige automatieken zijn aan beide zijden te openen, sommige maar aan één kant. Er zijn bovendien automatieken in de handel waarbij alle onderdelen kunnen worden losgehaald en gereinigd in een afwasmachine.

Rommel niet met prijsplaatjes

Wijzigt u de prijzen of productnamen op uw automatiek, zorg dan dat er een eenheid blijft bestaan en begin niet te rommelen met verschillende lettertypen, formaten en kleuren.

Maak een omzetprognose
De automatiek moet u extra omet en rendement opleveren. Maak dus vooraf een prognose.

Reageer op dit artikel