artikel

De Babbel – Leeuwarden

Horeca

John (37) en Karin (32) Legebeke hebben een bijzondere achtergrond. Beiden werkten in toprestaurants voordat ze in 1995 met proeflokaal De Babbel begonnen. ‘Het is de droom van mijn jeugd’, zegt de ex-oberkelner. ‘Ik heb altijd een eigen café willen hebben.

De Babbel – Leeuwarden

De Swaen in Oisterwijk, De Wiemsel in Ootmarsum, Lauswolt in Beetsterzwaag, Corona en Seinpost in Den Haag, het Amstel Hotel in Amsterdam … Het is een greep uit de topbedrijven waar het jonge duo heeft gewerkt. Het uitserveren van gastronomische hoogstandjes heeft echter plaatsgemaakt voor het tappen van een biertje en het schenken van andere drankjes.‘De service die je verleent in topzaken is formeler dan in het café. De intentie waarmee je het doet, is dezelfde. Gastvrijheid, vriendelijkheid, service en vakmanschap, dat is in een notendop wat we willen bieden aan onze gasten. Eigenlijk willen we een café exploiteren waar we zelf graag zouden komen.’

Detail
Iets van de chique restaurantachtergrond is nog zichtbaar in het feit dat de dames een bierglas op een voetje krijgen, de heren niet. ‘Toch een extra detail. We hebben hier trouwens heel veel dames te gast die alleen komen. Dat vinden wij een goed teken; het betekent dat de atmosfeer prettig en veilig is.’
Wie komen er vooral? ‘Jong en oud, maar over het algemeen het betere publiek. Veel zakenmensen ook die hier hun borreluurtje houden. In de directe omgeving van ons café werken circa 15.000 mensen op kantoor.’
De opbouw – in de startfase – van het publiek dat ze zochten, verliep als volgt. ‘Toen wij hier begonnen hebben we bewust de jassen van gasten aangenomen bij de ingang. Een aantal mensen voelde zich daardoor niet thuis. Iemand die ineens zijn leren jas moet afgeven, is zijn stoere imago kwijt. Die mensen hebben we nooit meer teruggezien.’

Trouw
Het café serveert geen eten. Standaard krijgen de gasten een schaaltje olijven aan tafel of bar. Verder wordt er een bittergarnituurtje geserveerd en een broodje bapao. ‘Heel simpel. Als we met eten willen beginnen, willen we het goed doen, niet half. Nu krijgen we dat nog niet voor elkaar.’ Wel organiseert De Babbel in samenwerking met een cateringbedrijf wild-, mossel- en tapasavonden. ‘De gasten willen graag wat leren over producten en smaakcombinaties.’
In De Babbel worden naast Imperator en Brand Up seizoensbieren als Sylvester, meibok en herfstbok gepresenteerd. En hoe zijn de Friezen? Stug en nuchter, zoals de buitenstaanders denken? ‘Over het algemeen zijn ze wat conservatiever. Maar ze zijn trouw; als je ze als gast hebt, komen ze altijd terug.’

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel