artikel

De Clupea harengus

Horeca

De haring (clupea hargengus) is een slanke, vrij kleine vis met één korte vin op de diepblauwe rug. Zijn graten zijn zacht. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Haringen leven met honderdduizenden tegelijk in scholen en voeden zich met plankton en de allerkleinste zeediertjes. Noordzeeharing wordt acht tot tien jaar oud. Na twee tot drie jaar is de haring volwassen en ongeveer twintig centimeter lang.

De Clupea harengus

Overdag blijft de haring in dieper water dan ’s nachts, wanneer de school opstijgt om zich te voeden met plankton. Ook het minieme roeipootkreeftje, niet groter dan een speldenknop, is gewild voedsel voor de haring.De kieuwe dienen als een filter om voedsel binnen te houden.

De groeicyclus

Afhankelijk van het voedselaanbod en de watertemperatuur duurt het twee tot drie jaar voordat haring kan paaien. In augustus, september en oktober vormt zich hom in de mannetjes en kuit in de vrouwtjesharing voor de voortplanting. In december zijn hom en kuit voldoende gerijpt en worden ze afgezet. De bevruchting van de eitjes gaat buiten de vissen om in zee. Een vrouwtjesharing kan meer dan honderdduizend eitjes produceren, die allemaal worden bevrucht. Het produceren van hom en kuit vergt veel van de vis en gaat ten koste van het vetgehalte.

Na het paaien is de vis in de winterperiode erg mager en moet hij weer op op krachten komen. In het voorjaar raakt het vetgehalte door het toenemende voedselaanbod geleidelijk weer op peil. doordat de hoeveelheid plankton in het water toeneemt en de haring zich hiermee voeden kan. De cyclus is rond.

De haringvisserij

Januari tot en met maart:

IJle of magere haring:

3% – 7% vet

Na schieten van hom of kuit

April:

Vetijle haring:

4% – 12% vet

Haring begint te vreten

Mei:

Maatjesharing

16% – 25% vet

Product: Hollandse Nieuwe

Wat is Hollandse Nieuwe?

Juni:

Vetharing:

25% – 28% vet

Lichte aanzet tot hom en kuit

Juli tot en met Augustus:

Volvette haring:

28 % – 16% vet

Begint hom en kuit te vormen waardoor vetgehalte terugloopt

Product: gerookte haring, marinades, blikconserven

September tot en met Oktober:

Volle haring:

16% en steeds minder vet

Hom of kuit is volgroeid en de haring is daardoor dik

Product: Marinade, blikconserven, bakharing

November tot en met Januari:

Volrijpe of kuitzieke haring:

16% – 10% vet

Haring plant zich voort

Product: marinade, blikconserven.

Haring en gezondheid

Reageer op dit artikel