artikel

De Fino der Fino’s

Horeca

Toen José (roepnaam Pepe) Angel de la Peña meer dan anderhalve eeuw geleden aan zijn neef Manuel Gonzalez voorstelde om naast de donkere, oxidatieve sherry’s een veel lichtere te creëren onder ‘flor’, kreeg hij daarvoor aarzelend toestemming.

De Fino der Fino’s

De wijn, een Fino die naar oom Pepe werd genoemd – Tío Pepe – groeide echter uit tot ’s werelds meest verkochte sherry: het familiebedrijf Gonzalez Byass zet er tegenwoordig zo’n zes miljoen flessen van af. Het knappe is dat ondanks dit enorme volume de wijn een aanbevelenswaardige kwaliteit bezit. De tegenwoordig in een groene fles gepresenteerde Tío Pepe wordt door velen zelfs beschouwd als de Fino der Fino’s.

Het gemiddeld vijf jaar oude, slechts 15 procent alcohol bevattende product heeft een droge, hartige, zacht frisse, sappige smaak met een lichte notigheid, een vleugje broodgist en wat groen fruit. In gekoelde vorm is het een perfecte partner bij onder andere groene olijven (al dan niet gevuld met ansjovis), zoute haring, sushi, gedroogde rauwe ham en alle mogelijke tapas. Toen T.S. Eliot schreef ‘Alles wat een beschaafd mens nodig heeft, zijn twee glazen sherry voor de maaltijd’ zal ongetwijfeld gedacht zijn aan Tío Pepe (hele fles bruto €5,70, ook beschikbaar in literflessen en halve).

Oud Reuchlin & Boelen, tel. (079) 363 47 77, fax 365 48 03.

De wijn, een Fino die naar oom Pepe werd genoemd – Tío Pepe – groeide echter uit tot ’s werelds meest verkochte sherry: het familiebedrijf Gonzalez Byass zet er tegenwoordig zo’n zes miljoen flessen van af. Het knappe is dat ondanks dit enorme volume de wijn een aanbevelenswaardige kwaliteit bezit. De tegenwoordig in een groene fles gepresenteerde Tío Pepe wordt door velen zelfs beschouwd als de Fino der Fino’s.

Het gemiddeld vijf jaar oude, slechts 15 procent alcohol bevattende product heeft een droge, hartige, zacht frisse, sappige smaak met een lichte notigheid, een vleugje broodgist en wat groen fruit. In gekoelde vorm is het een perfecte partner bij onder andere groene olijven (al dan niet gevuld met ansjovis), zoute haring, sushi, gedroogde rauwe ham en alle mogelijke tapas. Toen T.S. Eliot schreef ‘Alles wat een beschaafd mens nodig heeft, zijn twee glazen sherry voor de maaltijd’ zal ongetwijfeld gedacht zijn aan Tío Pepe (hele fles bruto €5,70, ook beschikbaar in literflessen en halve).

Oud Reuchlin & Boelen, tel. (079) 363 47 77, fax 365 48 03.

Reageer op dit artikel