artikel

De honderd smaken van het leven

Horeca

De honderd smaken van het leven is een hors d’oeuvre die bestaat uit vijf verschillende gerechtjes: inktvis met pikante smaak, coquilles met sjalottenolie, varkensvleesplakjes met knoflooksaus, geurig pikant rundvlees en kleurige radijsrolletjes. Hier een selectie.

De honderd smaken van het leven

Inktvis met pikante smaak
Ingrediënten:
200 g schone inktvis, 60 ml sichuanpepers. Gembersaus: 80 g verse gember, 75 ml Chinese kruidnagelolie, 75 ml zonnebloemolie, 100 ml sichuanpepers, 150 ml koud gekookt water, 18 ml azijn, 18 g suiker, 15 g zout.

Bereiding saus:Snijd de verse gember in fijne blokjes. Bak de sichuanpepers vijftien minuten op een klein tot middelmatig vuur in sesamzaadolie en zonnebloemolie totdat alles geurig ruikt. Schep dan de sichuanpepers weg. Verhit de olie totdat deze rookt en voeg dan de gehakte gember toe. Laat afkoelen en doe dan de andere ingrediënten erbij. Roer alles goed door elkaar. Bewaar de saus in een fles. Voor het gebruik eerst de fles goed schudden. Meng de saus die u wilt serveren met een beetje van het gehakte groene gedeelte van de lente-ui, nadat u deze in een beetje sesamzaadolie hebt gebakken.

Inktvis:
Snijd de inktvis in vijftien kleine plakken. Kook deze even in water tot ze net gaar zijn. Laat ze uitlekken en giet dan de kruidnagelolie er over.

Coquilles met sjalottenolie
Ingrediënten:
5 grote coquilles, zout, ve-tsin, suiker, rijstwijn, sjalottenolie.

Bereiding:
Snijd de coquilles elk in drie plakken. Kook ze in water tot ze net gaar zijn. Begiet ze met koud water om af te koelen en laat de plakken uitlekken. Meng ze met zout, ve-tsin, suiker, rijstwijn, sjalottenolie en strooi daarna wat kuit van forel over het gerecht.

Sjalottenolie:
Neem 200 g kleine sjalotten en snijd ze in dunne rondjes. Verhit 300 ml zonnebloemolie op een middelmatig vuur en bak de dunne rondjes tot ze goudgeel zijn.

Varkensvleesplakjes met knoflooksaus
Ingrediënten:
250 g mager buikspek, 15 reepjes van een geschilde komkommer en een beetje knoflooksaus.

Bereiding knoflooksaus:Neem 100 g gehakte knoflook. Meng dit met 100 ml koud water. Doe er 100 ml rode olie, 300 ml sojasaus, 50 g suiker en wat ve-tsin bij en meng alles goed door elkaar.

Varkensvlees:
Snijd het zwoerd van het vlees en maak het vlees goed schoon. Kook het 30 à 40 minuten tot het gaar is. Koel het af door er koud water op te sproeien en laat het uitlekken. Snijd het gare vlees in dunne plakjes en rol de reepjes komkommer er in. Schep de knoflooksaus erover.

Reageer op dit artikel