artikel

De kassa; een rekenmachine of uitgebreid boekhoudprogramma?

Horeca

Meten is weten. Sturen op cijfers. Veel gehoorde termen, ook in het programma van Hoger Rendement Horeca. Het zijn wellicht open deuren, maar zeker niet onbelangrijk.Tijdens de begeleidingen en in de workshops wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. Een goede basis hierbij is natuurlijk het kassasysteem, want zonder harde gegevens valt er niets te meten en kan er ook niet gestuurd worden op deze gegevens. Veel ondernemers maken (gelukkig) reeds gebruik van een kassa, maar krijgt u ook voldoende informatie uit uw kassa?

De kassa; een rekenmachine of uitgebreid boekhoudprogramma?

De ene ondernemer gebruikt de kassa als simpele registratie en geldlade, de volgende ondernemer heeft de kassa aan de computer gekoppeld om daar bepaalde gegevens mee uit te lezen en aan toe te voegen. U begrijpt dat de eerste manier van het kassa gebruik iets verouderd is, maar wist u dat vele kassa’s inmiddels via de pc aan een boekhoudprogramma gekoppeld kunnen worden en dat u zelfs thuis kunt zien hoe het met de verkopen in uw bedrijf gaat?

Met de moderne kassa’s is dit allemaal mogelijk. Deze systemen kunnen dan ook zeker bijdrage aan het verhogen van uw rendement. Door wekelijks of zelfs dagelijks diverse rapporten uit te draaien, kunt u van die snack waarvan u denkt dat die veel verkocht wordt zien of dat daadwerkelijk zo is. U kunt dus beter bepalen of er iets mis is met uw assortiment.

Door bijvoorbeeld met pasjes of een code te werken kunt u de verkopen per medewerker bijhouden. U kunt het systeem zelf als urenregistratie gebruiken door te zorgen dat uw medewerkers op dit systeem moeten in- en uitklokken. Ook kunt u via uw kassasysteem breuk en bederf goed bijhouden, zeker niet onbelangrijk in verband met uw BTW aangifte. Een goed kassasysteem zorgt dus dat u specifieke informatie over uw bedrijf heeft, zodat u doelgericht en rendementverhogend te werk kunt gaan.

Ga voor meer tips naar ‘Alles over…. Kassasystemen!

Reageer op dit artikel