artikel

De kater te lijf

Horeca

Fabel 1: Van koffie verdwijnt de katerDe cafeïne kan voor een tijdelijke oppepper zorgen, maar dat heeft enkel invloed op de ermoeidheid. Het grote nadeel is dat cafeïne net als alcohol ook vochtafdrijvend werkt. Sinds een kater deels ontstaat door uitdrogingsverschijnselen is dit het laatste wat u moet drinken. Maar, bent u gewend om ‘s […]

De kater te lijf

Fabel 1: Van koffie verdwijnt de kater
De cafeïne kan voor een tijdelijke oppepper zorgen, maar dat heeft enkel invloed op de ermoeidheid. Het grote nadeel is dat cafeïne net als alcohol ook vochtafdrijvend werkt. Sinds een kater deels ontstaat door uitdrogingsverschijnselen is dit het laatste wat u moet drinken. Maar, bent u gewend om ‘s morgens koffie te drinken dan kunt u beter wel aan de dagelijkse dosis voldoen. Geen koffie drinken kan dan namelijk ook hoofdpijn veroorzaken. Thee en sommige pijnstillers bevatten ook cafeïne. Vermijd deze daarom zoveel mogelijk om dezelfde reden als koffie.

Fabel 2: Een paar stuks fruit helpt tegen de kater
Fructose versnelt de stofwisseling en zou op die manier de afbraak van alcohol goed doen. Het moet echter wel in enorme hoeveelheden worden ingenomen. Dat is praktisch gezien niet haalbaar met sinaasappelsap of crackertjes honing.

Fabel 3: Een koude douche werkt ontnuchterend
Na een koude douche voelt u zich misschien even opgefrist, maar ontnuchterend werkt het niet, niet letterlijk tenminste.

Fabel 4: Ga gewoon door met drinken
De dag beginnen met het drankje waar u de vorige avond mee bent geëindigd, stelt de kater alleen maar uit. Bij de afbraak van alcohol komen giftige stoffen vrij. Een borrel geeft even verlichting omdat de afbraak hiervan wordt stopgezet. De ‘gewone’ alcohol krijgt voorrang. Maar, uiteindelijk moet het natuurlijk allemaal worden afgebroken. Daarbij is het geen goed idee om een toch al vergiftigd lichaam met nog meer gif vol te gieten.

Fabel 5: Een Bloody Mary en rauwe eieren verlichten de pijn
De genezende werking van een Bloody Mary is ook een fabel. Tomaten hebben geen invloed en alcohol is zoals net gezegd niet aan te raden als afkickmiddel. Het eten of drinken van rauwe eieren, wel of niet gemixt in alcohol, is ook een slecht idee. De werking van de rauwe eieren is niet bewezen en op salmonella zit niemand te wachten.

Reageer op dit artikel