artikel

De kater voorkomen

Horeca

De reden is niet geheel duidelijk, maar het drinken van verschillende alcoholische drankjes achter elkaar verergert de kater inderdaad. Dit kan een gevolg zijn van de onderlinge reacties tussen de verschillende stoffen. Met goedkope wijn is de kans op hoofdpijn groter. Wijnen, waarbij minder aandacht is besteed aan de hygiëne tijdens het maken ervan, bevatten […]

De kater voorkomen

De reden is niet geheel duidelijk, maar het drinken van verschillende alcoholische drankjes achter elkaar verergert de kater inderdaad. Dit kan een gevolg zijn van de onderlinge reacties tussen de verschillende stoffen.

Met goedkope wijn is de kans op hoofdpijn groter. Wijnen, waarbij minder aandacht is besteed aan de hygiëne tijdens het maken ervan, bevatten vaak meer bacteriën ofwel biogene amines. Deze kunnen hoofdpijn veroorzaken. Dit soort wijnen zijn meestal goedkoper.

Eten voor en tijdens het drinken helpt een kater voorkomen. Met een volle maag wordt de alcohol langzamer opgenomen. Lange tijd werd gedacht dat feestgangers dan vooral vette hap moesten eten, omdat vet langer in het lichaam aanwezig blijft. Vet eten is zeker niet slecht net zo min als koolhydraatrijk voedsel, toch zeggen de deskundige dat vooral eiwitrijk voedsel het meeste helpt. Dat wordt dus een flinke steak met bonen.

Water drinken helpt een kater wel degelijk voorkomen. Uitdrogingsverschijnselen zijn tenslotte oorzaak nummer 1. Drink bijvoorbeeld na elke twee glazen alcohol, één glas fris.

Langzaam drinken is ook een manier. U zult om te beginnen minder alcohol binnen krijgen, maar het geeft de lever ook meer tijd om de alcohol af te breken.

Gekleurde dranken zoals rode wijn, donkere rum en brandenwijn tikken harder aan. In alcoholische dranken zit behalve alcohol (ethylalcohol) ook zogenaamde foezelalcoholen. Ze zijn giftig, worden trager afgebroken en zijn langer in het bloed aanwezig. Donkere dranken bevatten meer van deze foezelalcoholen. In pruimenbrandewijn zitten ze het meest in wodka het minst.

De kater door bier is minder heftig dan een kater door bijvoorbeeld cognac. Bier is namelijk rijk aan water, bij cognac en andere gedestilleerde dranken is de verhouding water -alcohol veel kleiner.

De gemoedstoestand en vermoeidheid hebben ook invloed op de kater. Een goed uitgerust persoon die lekker in zijn vel zit kan meer hebben, van alcohol en de kater erna.

Reageer op dit artikel