artikel

De Morgenstond – Griendtsveen

Horeca

Herberg De Morgenstond is gelegen in een bekend dorpje in De Peel: Griendtsveen. Hier ligt de schrijver van streekromans Toon Kortooms begraven. Gerold van der Vrande (37) nam in 1987 het dorpscafé over en bouwde het bedrijf uit tot een trekpleister voor passanten en toeristen. ‘Ik zeg wel eens: we hebben nu vijfduizend vaste gasten.

De Morgenstond – Griendtsveen

Het gastenboek ligt opengeslagen. Op een van de pagina’s staat: ‘Een gedenkwaardige dag. 52 jaar getrouwd. Dat vieren wij hier met alle kinderen en kleinkinderen. Wij voelen ons hier thuis.’ Was getekend, op 12-5-’98: Toon Kortooms. De schrijver die bekend is geworden met boeken als ‘Beekman en Beekman’, ‘Mijn kinderen eten turf’ en ‘Help, de dokter verzuipt!’.

Ligging
In dit dorpje met zijn 560 inwoners staat Herberg De Morgenstond, het enige café. Het eerste wat opvalt is de prachtige ligging van het bedrijf. Langs een vaart, in het groen. Voor het café staat een groot terras uitgestald. De herberg, in de vorige eeuw gebouwd toen het turfsteken op gang kwam, harmonieert in alle opzichten met z’n omgeving. Binnen is de sfeer die van een bruin café. In het midden is de grote bar. Links van de bar staat een biljart met daaromheen stoelen en tafels. Rechts van de ingang is een ruimte waar voornamelijk gegeten wordt. Ondanks de naam ‘herberg’ verhuurt De Morgenstond geen kamers. ‘De naam van vroeger hebben we gehandhaafd, maar de hotelfunctie is verdwenen.’

Verbouwing
Het is te zien dat het café net een verbouwing van acht ton achter de rug heeft. De keuken is groot en van alle gemakken voorzien. De opslagruimte achter het bedrijf oogt tot in de puntjes verzorgd. Er zijn lockers en douches voor het personeel.
In het cafégedeelte staat een grote verzameling oude koffiemolens, het gevolg van een passie van een van de vaste klanten die de snuisterijen graag in dit bedrijf tentoonstelt. Verder zijn er aan de wanden foto’s die een beeld geven van de geschiedenis van De Peel. Ook een aantal gerechten op de menukaart speelt in op de geschiedenis van deze bijzondere streek, zoals het lunchgerecht ‘de knapzak’: twee sneden roggebrood en één bruin met bloedworst, katenspek en een eitje, gewikkeld in een Brabants bontje. ‘Dat namen de werkers in De Peel mee naar de velden toen ze turf moesten steken’, zegt Van der Vrande.

WK-Bokkenollen
Ook organiseert De Morgenstond tal van activiteiten. Eén daarvan, het WK-Bokkenollen, is intussen uitgegroeid tot een horecawedstrijd waaraan 75 teams meedoen en die vele honderden supporters trekt. Teams moeten er met een blad bokbier een groot aantal hindernissen trotseren dat in Griendtsveen over land en water is opgeworpen. Het team dat het meeste bokbier in de glazen houdt, is winnaar. ‘De grootste waardering die ik kan krijgen, zijn tevreden klanten die terugkeren’, zegt Gerold van der Vrande. Hij lijkt in zijn opzet te slagen.

De verkiezing

Zes edities van de Café van het Jaar verkiezing, georganiseerd door vakblad Misset Horeca, leverden de afgelopen jaren evenveel winnaars op. Van het Amsterdamse buurtcafé Anno 1890 en het eveneens in de hoofdstad gevestigde grand café De Jaren tot de Gouden Engel in Schagen. Op 23 oktober wordt de winnaar van 2000 in De Rode Hoed in Amsterdam bekendgemaakt. Deze week stellen de tien finalisten zich aan u voor.

Reageer op dit artikel