artikel

De populairste Mexicaanse fastfoodgerechten

Horeca

Eén van de opkomende groeimarkten op fastfoodgebied is Mexico.Wie had er in Nederland pakweg tien jaar geleden ooit van een taco of burrito gehoord? Een korte omschrijving van de populairste Mexiaanse fastfoodgerechten.

De populairste Mexicaanse fastfoodgerechten

TACO’s
Aan de basis van de Mexicaanse keuken staan de tortilla’s, oftewel de maïspannenkoeken. Tortilla’s zijn in wezen Mexicaanse broodjes. Om taco’s te maken worden die broodjes eerst gefrituurd zodat het een harde schelp wordt. Dan worden ze gevuld met stukjes kip of gekruid gehakt. Je kan er zelf je garnituur op doen zoals kaas, tomaten, uitjes of guacamole (avocadosausje).

BURRITO’s
Dit zijn grote tortilla’s. Meestal zijn dit meelpannenkoeken in plaats van maïs. Ze worden gevuld met een veelvoud van ingrediënten zoals bief, bonen, kip, guacamole, enzovoort. Daarna worden de uiteinden dubbelgevouwen en komen er toppings zoals salsa (pikante saus), kaas of guacamole bovenop. Een stevig maal voor de grote honger. Soms worden de burrito’s ook wel gefrituurd, maar dan heten ze Chimichanga’s

QUESADILLA’s
Queso betekend kaas in het Spaans. Dit is een heel eenvoudig, fastfood-achtig gerecht, bestaande uit een tortilla die met kaas wordt belegd. Daarna gaat er een tweede tortilla bovenop. Dit geheel wordt dan eventjes aan beide kanten in een pan gebakken zodat de kaas smelt. Een Mexicaanse tosti, zeg maar.

ENCHILADA’s
Dit is het kleine broertje van de Burrito. Dit typisch Mexicaans gerecht bestaat uit een iets kleinere tortilla. Meestal gebruikt men vlees, kip of kaas als vulling en de tortilla wordt daar dan omheen gerold. Daarna wordt dit even in een pan gebakken. Vaak worden ook enchilada’s in de vorm van een halve maan gepresenteerd met als topping zoals salsa of geraspte kaas.

TAMALES
Typisch Mexicaans gerecht dat al in de tijd van Cortes, zo rond 1520, bekend was. Tamales bestaan uit kleine stukjes vlees met kruiden en groenten die in een deeg dat masa heet, gedoopt worden. Daarna wordt dit mengsel in een maïskolf gewikkeld In Engeland noemen ze dit husk. Dit geheel wordt dan gestoomd totdat de masa gaar is en, net zoals de meeste gerechten, lekker uit het vuistje gegeten. Het is een prachtig voorbeeld van een fingerfood.

CHILES RELLENOS
Gevulde pepers. Al zijn er vele variaties op dit populaire gerecht mogelijk, de basis bestaat toch uit poblano pepers die met kaas worden gevuld en in beslag worden gedoopt. Daarna worden ze net zolang gebakken totdat ze aan de buitenkant mooi goud-bruin zijn en aan de binnenkant de kaas gesmolten is. Vaak worden ze, net zoals de meeste Mexicaanse gerechten trouwens, met frijoles (bonen) en arroz (rijst) geserveerd.

NACHO’s
Hét favoriete snackgerecht uit Mexico! Nacho’s zijn niks anders dan maïschips met allerlei toppings zoals, gesmolten kaas, bonen, salsa en vooral ook hete jalapeno pepers. En dan maar lekker dippen. En niet vergeten er een pilsje of een cola bij te bestellen. Want als je aan die jalapenos niet gewend bent slaat je de vlam gegarandeerd in de pijp!

Reageer op dit artikel