artikel

De smaakprofessor

Horeca

Peter Klosse gaat in de komende tijd in Misset Horeca de rubriek Smaak verzorgen. Hij maakt studie van dat onderwerp en wil er zelfs binnenkort op promoveren. Daarna mag hij zich met recht de smaakprofessor van Nederland noemen.

De smaakprofessor

Klosse wil graag zijn kennis delen met de lezers van Misset Horeca. Hij zal dat doen onder de vlag van zijn Academie voor Gastronomie, onder meer bekend van de cursus Gastronomie en de opleiding Gastronoom/Sommelier en van de opleiding Aankomend Gastronoom die door Klosse is ontwikkeld en bij de ROC’s wordt ondergebracht.

Het onderwerp Smaak wordt meestal geassocieerd met wijn/spijs. Klosse plaatst het echter in een breder kader, waaronder ook het koken en de technische en chemische processen die daarbij plaatsvinden. Smaak als wetenschap, is dat leuk? Als je het fenomeen ‘smaak’ wetenschappelijk benadert en gaat analyseren, gaat de lol er dan niet af?

‘Absoluut niet’, vindt Peter Klosse. ‘Als je er meer van weet ga je er bewuster mee om en kun je een hoger niveau van genieten bereiken. Dat is met kunst en muziek toch ook zo? Hoe meer je weet hoe meer dimensies je onderkent en dingen gaat zien en horen die eerst voor je verborgen bleven.’ Klosse noemt voorbeelden met betrekking tot smaak: ‘Er zijn veel wijnen en gerechten die je moet leren waarderen en lekker vinden.’

Klosse’s proefschrift is klaar. De verwachting is dat hij medio november promoveert. Rond die tijd zal ook het Proefboek verschijnen, deels bestaande uit gedeelten uit het proefschrift, maar ook praktische zaken zoals recepten.

Klosse wil graag zijn kennis delen met de lezers van Misset Horeca. Hij zal dat doen onder de vlag van zijn Academie voor Gastronomie, onder meer bekend van de cursus Gastronomie en de opleiding Gastronoom/Sommelier en van de opleiding Aankomend Gastronoom die door Klosse is ontwikkeld en bij de ROC’s wordt ondergebracht.

Het onderwerp Smaak wordt meestal geassocieerd met wijn/spijs. Klosse plaatst het echter in een breder kader, waaronder ook het koken en de technische en chemische processen die daarbij plaatsvinden. Smaak als wetenschap, is dat leuk? Als je het fenomeen ‘smaak’ wetenschappelijk benadert en gaat analyseren, gaat de lol er dan niet af?

‘Absoluut niet’, vindt Peter Klosse. ‘Als je er meer van weet ga je er bewuster mee om en kun je een hoger niveau van genieten bereiken. Dat is met kunst en muziek toch ook zo? Hoe meer je weet hoe meer dimensies je onderkent en dingen gaat zien en horen die eerst voor je verborgen bleven.’ Klosse noemt voorbeelden met betrekking tot smaak: ‘Er zijn veel wijnen en gerechten die je moet leren waarderen en lekker vinden.’

Klosse’s proefschrift is klaar. De verwachting is dat hij medio november promoveert. Rond die tijd zal ook het Proefboek verschijnen, deels bestaande uit gedeelten uit het proefschrift, maar ook praktische zaken zoals recepten.

Reageer op dit artikel