artikel

De Theeplant

Horeca

Thee wordt gemaakt van de camellia sinensis, een groenblijvende plant die gedijt in een heet, vochtig klimaat, zoals dat van China, Tibet en Japan. De camellia sinensis heeft glanzende, vijf centimeter lange bladeren, kleine, witte bloemen en kan wel honderd jaar oud worden.

De Theeplant

Een andere theeproducerende plant is de camellia assamica. Dit is geen struik, maar een boom die veertig jaar lang bladeren produceert die vijftien tot 35 centimeter lang kunnen worden. De lasioclayx, een ondersoort van de camellia assamica is ook een boom die wordt gebruikt bij de productie van mengsels.

De verschillende soorten thee

Het klimaat, de kwaliteit van de bodem, de hoogte, wanneer en hoe de thee is geplukt en bewerkt, de melange, de verpakking en de wijze van opslaan zijn alles bepalend voor het eindresultaat.

Onderzoek toont aan dat thee die hoog groeit in een vochtig klimaat de beste kwaliteit oplevert. Als theebladeren worden geplukt, bevatten ze aminozuren, koolhydraten, mineralen, cafeïne, carbolzuur en veel water. Deze stoffen dragen allemaal bij aan de smaak en het aroma, maar tijdens de bewerking verdwijnt een deel van het water; door verschillen in het watergehalte ontstaan verschillende theesoorten.

De verschillende theegebieden

Omzet scoren met thee

Reageer op dit artikel