artikel

De ulu

Horeca

De Eskimo’s, of Inuit zoals ze liever genoemd worden, kennen veel traditionele feesten. Die feesten worden soms gehouden in een grote overdekte ruimte, de Kadgek. Een Kadgek is een enorme iglo. De basis wordt gevormd door vier of meer ‘gewone’ iglo’s. In een deel daarvan is de keuken gevestigd, want eten vormt altijd een belangrijk deel van de feesten. In de keuken zijn de vrouwen de baas.

De ulu

Koelkasten kennen de Inuit niet. In plaats daarvan leggen ze voedsel dat bewaard moet worden op een verhoging, een soort open koelkast, de Ikpat. Vlees en vis worden echter streng gescheiden bewaard want, zo weet de Inuit, de geest van de vis is anders dan die van vlees.Omdat elke dag na de jacht het vlees van de vangst verwerkt moet worden, bevinden zich onder het keukengerei vooral veel messen. Elk mes heeft een eigen functie.

De Tassijut is een bot geslepen mes om de huid af te schrapen. De Iserkud is een soort schilmesje. Het belangrijkste mes is echter de Ulu. Dat is wat wij zouden noemen het koksmes.

Ulu’s zijn er in verschillende maten en alles wat je maar bedenken kunt wordt er mee gesneden: vlees, vis, groenten, kruiden. Ze worden bij voorkeur gebruikt op een snijplank van speksteen. Vroeger werden deze messen gemaakt van walvisbeen, maar dat mag tegenwoordig niet meer. Ulu’s worden nu gemaakt van metaal.

Inuit eten altijd gezamenlijk. Daarbij wordt eerst de lever van de zeehond gegeten, daarna volgt pas de rest van de maaltijd. Bij de bereiding wordt zeehondenspek gebruikt om het vlees sappiger te maken.

Koelkasten kennen de Inuit niet. In plaats daarvan leggen ze voedsel dat bewaard moet worden op een verhoging, een soort open koelkast, de Ikpat. Vlees en vis worden echter streng gescheiden bewaard want, zo weet de Inuit, de geest van de vis is anders dan die van vlees.Omdat elke dag na de jacht het vlees van de vangst verwerkt moet worden, bevinden zich onder het keukengerei vooral veel messen. Elk mes heeft een eigen functie.

De Tassijut is een bot geslepen mes om de huid af te schrapen. De Iserkud is een soort schilmesje. Het belangrijkste mes is echter de Ulu. Dat is wat wij zouden noemen het koksmes.

Ulu’s zijn er in verschillende maten en alles wat je maar bedenken kunt wordt er mee gesneden: vlees, vis, groenten, kruiden. Ze worden bij voorkeur gebruikt op een snijplank van speksteen. Vroeger werden deze messen gemaakt van walvisbeen, maar dat mag tegenwoordig niet meer. Ulu’s worden nu gemaakt van metaal.

Inuit eten altijd gezamenlijk. Daarbij wordt eerst de lever van de zeehond gegeten, daarna volgt pas de rest van de maaltijd. Bij de bereiding wordt zeehondenspek gebruikt om het vlees sappiger te maken.

Reageer op dit artikel