artikel

De verschillende soorten thee

Horeca

De Nederlander drinkt gemiddeld 101 liter thee per jaar. Dat zijn twee ruime kopjes thee per dag. Voor de Tweede Wereldoorlog was dat nog veel meer. Thee was toen de populairste drank in Nederland. Per hoofd van de bevolking dronken we jaarlijks bijna 200 liter thee. Sindsdien is het gebruik afgenomen. Thee heeft terrein verloren aan koffie, water en frisdranken. Maar het thee-enthousiasme is aan het terugkomen. Vooral dankzij kwaliteitsthee én smaakjesthee in de horeca.

De verschillende soorten thee

Er bestaan zes hoofdsoorten thee die allemaal afstammen van de theeplant camelia sinensis. De pluk- en productiemethode bepalen het eindresultaat.

Thee zetten: de spelregels


Zwarte thee

Het groene theeblad verflenst na het plukken binnen 8 tot 15 uur, daarna gaat het in de kneuzer. Het blad gaat hierbij kapot en de vrijgekomen sappen kunnen oxyderen. Tijdens het fermenteren verandert de kleur van groen in een koperkleur en ontwikkelt de thee zijn geur. Als tussenstap kan de thee nog gerold worden (bijvoorbeeld een groot blad). De zwarte kleur krijgt de thee dankzij het drogen. De bekendste zwarte theeën zijn: Assam, Ceylon, Darjeeling, Keemun en Lapsang Souchong.

Groene thee

Groene thee (ook wel onfermenteerde thee)is gemaakt van bladeren die na het plukken zijn gestoomd. Hierdoor kunnen de bladsappen niet fermenteren. Vervolgens kunnen de stappen van het kneuzen, rollen en drogen van het blad op verschillende manieren geschieden, waardoor de smaak steeds weer verschillend is. Sencha is de zuiverste variant. Groene thee heeft een sterk aroma en een licht bittere smaak. Om die bitterheid te neutraliseren kun je de blaadjes eerst met water afspoelen.

Olong thee

Olong thee (ook wel halfgefermenteerde thee)wordt na het plukken kort gefermenteerd en krijgt daarbij het karakteristieke notenachtige karakter. Het eiland Formosa (Taiwan) staat bekend om haar schitterende Olong thee. Olongthee bevat weinig cafeïne, is zachter dan zwarte thee, maar heeft een minder frisse smaak dan groene thee. Chinese Ooling en Formose Oolong hebben verschillende fermatieperiodes.

Witte thee

Het theeblad wordt op droogzonnige dagen geplukt, bij een lage temperatuur verflensd en daarna gestoomd. Hierbij vindt een vleugje fermentatie plaats. Witte thee geeft een lichtgele thee met weinig cafeïne en een lichtzoete smaak.

Aromathee

Thee-met-een-smaakje is in Nederland inmiddels zo’n dertig jaar bekend. De traditie om aromathee te drinken is echter al veel ouder. Thee met rozenblaadjes of jasmijnbloesem is een tweeduizend jaar oude traditie in China. In het Midden-Oosten is het gebruik om mint aan de thee toe te voegen heel traditioneel. In Noord-India en Kashmir is het gebruikelijk om kaneel of kardemom toe te voegen. Een zeer bekende en populaire aromathee is de Earl Grey.

Geperste thee

Thee werd vroeger verkocht in de vorm van tegels of blokken. De blaadjes werden gestoomd, samengeperst tot een compacte massa en tot slot gedroogd. Tegenwoordig worden theetegels gemaakt van theestof dat met hydraulische machines wordt geperst.

De afkomst van het woord thee

De ideale theekaart

Reageer op dit artikel