artikel

De Vraag

Horeca

Je mag nog één mooie maaltijd gebruiken, je galgenmaal, zeg maar. Wat staat er dan op het menu, wie moet het bereiden en wat drink je er bij? Culinair journalist Will Jansen vroeg het een aantal chefkoks.

De Vraag

Han Leereveld
`Je wilt altijd eten in een goede sfeer. Kom ik bij Jonnie Boer, dan weet hij precies waar hij me blij mee kan maken. Moet ik het zelf bedenken, dan hangt het weer sterk af van het seizoen. In het voorjaar kies ik voor lamsvlees van Terschelling. Met zijn eigen jus erbij en een Garrefeira ’87 uit Portugal om te drinken. Onze eigen chef Ton van Scheppingen maakt hem heerlijk klaar. Maar wanneer het najaar is, dan vind ik de Terschellingse kooieend weer lekker. Dus…’
Eigenaar De Grië Terschelling
Kees Kokkes
`Wat een rare vraag, daar ben ik nog lang niet mee bezig. Maar goed, als het moet: ik ben erg gek op zuurkool en mijn moeder is de enige die dat echt lekker klaar kan maken. Daar drink ik dan een pinot blanc bij en ben helemaal gelukkig.
Chef-kok van De Beemster Hofstee in Noordbeemster

Martin van Dingenen

`Oh jee, nou dat weer. Doe mij maar kreeft naturel. Met een Puligny Montrachet ernaast. En Cees Helder mag hem bereiden, dat is hem wel toevertrouwd.’
Chef-kok/eigenaar van La Fleurie in OirschotGerrit Greveling
`Ik wil vooraf geroosterde Bretonse coquilles st. Jaques met bloemkool. Dat mag Alain Passard bereiden. Graag een Corton Charlemagne Ponneau du Martray erbij. Als het dan toch de laatste keer is, blazen we maar flink in de bus. Als hoofdgerecht wil ik een Anjouduif van Robert Kranenborg met een Château Montrose uit 1990 er naast. En als dessert gepocheerde peertjes van mijn moeder. Die heeft van die oude bomen staan in haar tuin. Met vanille, kaneel en witte rozijnen is dat ongelofelijk lekker. Daar drink ik liefst het kookvocht bij.’
Chef-kok Chalet Royal in Den Bosch
Paul Fagel
`Paul Bocuse zei dat je zulke vragen nooit moet beantwoorden. Jean Paul Troisgros deed het wel en was drie dagen later dood. Maar goed. Ik wil graag een tarbot met een mooie Hollandaisesaus en drink daar een Puligny Montrachet bij. Daarna een lamscarré, alsjeblieft, met een Corton ernaast. Denise Mooy mag hem voor me bereiden, want oude liefde roest niet.”
Patron-cuisinier Arsenaal in Naarden-Vesting

Reageer op dit artikel