artikel

De vraag: Verkouden, wat nu?

Horeca

Tijdens winterkoude is een verkoudheid zo opgelopen. Een van uw personeelsleden, of uzelf, voelt zich niet top, maar is niet ziek genoeg om niet te komen werken. Hoe gaat u om met hoesten en niezen achter de kachel of in het restaurant?

De vraag: Verkouden, wat nu?

Paul van Staveren:

‘Mijn medewerkers voelen zelf of ze ziek genoeg zijn om thuis te blijven. Als ze doorwerken met een verkoudheid, geldt dat hygiëne boven alles gaat. We hanteren de HACCP-regels. Als ze snotterig zijn, snuiten ze hun neus in papieren tissues van de torc-rol. Niet met een stoffen zakdoek, want dat is onhygiënisch: houd bacteriën vast. Verder wil ik zien dat ze na toiletbezoek of het snuiten van hun neus hun handen wassen met desinfecterende zeep bij de speciale handenwasbak in de keuken.

Patron-cuisinier van Hof van Sonoy, Blokzijl

Erik Hermans

Wat een moeilijke vraag. Gelukkig hebben we dat nog niet meegemaakt. Wij hebben een klein bedrijf en we staan elke dag met hetzelfde kleine team in de keuken. Als medewerkers zich niet helemaal fit voelen en toch komen, vinden we het fijn dat ze ons helpen. We sturen ze dan eerder naar huis, zodra de service het toelaat.

Eigenaar en chef-kok bij de Limonadefabriek, Streefkerk

Frank Bottema

Het is simpel: in de keujken kan verkouden zij niet. Als een kok niest, steekt hij anderen aan of besmet hij producten, en dat is niet hygiënisch. En in de bediening is het ook niet handig. Als blijkt dat het niet gaat, stuur ik iemand naar huis.

Mede-eigenaar van restaurant Luce, Utrecht

Peter van Rooij

Als ik verkouden ben, gebruik ik neusdruppels en merk ik weinig meer van de verkoudheid. We hebben een klein bedrijf en staan dicht bij elkaar, dus dan valt het meteen op als iemand verkouden is. Ik vraag dan of ze naar buiten gaan om hun neus te snuiten. Voor de bediening geldt hetzelfde. Het geeft geen pas als gasten personeel horen snuiten of hoesten. Als mijn mensen echt ziek zijn en een rode neus hebben, stuur ik ze naar huis. Dat ziet er niet uit, en het is niet hygiënisch.

Patron-cuisinier van restaurant Vanille, Eijsden

Alwin Houwing

We hebben altijd hot coldrex in huis, dat krijgen mensen als ze verkouden zijn. Ik behandel ze net zoals mijn kinderen: met extra liefde en aandacht. Verder moeten ze hun handen wassen na het snuiten van de neus en zorgen we voor schone pakjes papieren zakdoeken. Als het heel erg is, sturen we personeel naar huis. Want als je echt griep hebt, kun je beter goed uitzieken anders loop je er nog veel langer mee.

Gastheer en mede-eigenaar van restaurant Linnen, Oisterwijk

Reageer op dit artikel