artikel

De week van Jan Engels

Horeca

Eigenaar van grand café/restaurant/brasserie/zalen Engels aan het stationsplein in Rotterdam vertelt over zijn ervaringen rondom de ns-staking van vorige week.

De week van Jan Engels

Wanneer begon de ns-staking voor u?
‘Woensdag al. We wisten dat er iets stond te gebeuren. We hebben 15 cliënten, zowel organisaties als bedrijven, nagebeld. Gaan jullie congressen, cursussen en dergelijke door? Iedereen wilde de volgende ochtend afwachten. Wat dat betreft was het tijdstip van het ultimatum van de bonden, acht uur ‘s avonds, lekker ongunstig gekozen.’

Veel definitieve afzeggingen gehad?
‘Een reservering is uiteindelijk niet doorgegaan. Die club heeft aangegeven een claim neer te leggen bij de NS. Ze betalen ons gewoon de huur van de ruimte en de gereserveerde lunch.’

Ook minder aanloop gehad van ‘losse’ treinreizigers?
‘In onze zaak op de begane grond is het zeer rustig. Er zit eenderde van het normale aantal gasten. Ik schat dat we per stakingsdag een schadepost van tien mille hebben. Deels ook omdat we te veel personeel – in totaal werken hier 70 mensen – hebben staan. Je weet immers niet wat je kunt verwachten.’

Denkt u de schade bij de ns te kunnen verhalen?
‘Nee, ik denk het niet. Het zal onder ondernemersrisico vallen.’

U vindt staken een grondrecht, waaraan niet getornd mag worden?
‘Het enige dat ik erop wil zeggen, is dat ik hoop dat het conflict en de patstelling van nu snel uit de wereld is. Als horecaman houd ik me verder afzijdig van stellingnames, want zowel de NS als FNV Bondgenoten zijn klanten. Ja, natuurlijk zijn ze hier welkom om het conflict uit te praten.’

Reageer op dit artikel