artikel

De week van Peter Dekkers

Horeca

Secretaris van het Brabants asperge genootschap.

De week van Peter Dekkers

Dezer dagen begint het aspergeseizoen.

Wat doet het Brabants asperge genootschap zoal?‘
We organiseren een hele reeks activiteiten om het witte goud te promoten in Brabant. Begin april werden al de eerste asperges van de koude grond aan de PSV-selectie aangeboden. De asperge-schilwedstrijd op 16 april tijdens de Boerenmert in Liempde kon vanwege de mkz-crisis niet doorgaan. 23 april start het Brabants aspergeseizoen officeel met een ‘diner amicale’, waar natuurlijk de asperge centraal staat en de uitverkoren Brabantse aspergewijn geschonken wordt.’

Zijn er meer activiteiten dan andere jaren?‘
Ja, duidelijk meer. We hebben er zin in. Het genootschap bloeit als nooit tevoren. We hebben een goed netwerk en een goede publiciteit opgebouwd. Regelmatig worden we uitgenodigd om acte de présence te geven in het land. En elk jaar sluiten zich weer nieuwe restaurateurs en aspergetelers bij ons aan. Verder geven we een fullcolour aspergekrant uit met een oplage van 30.000.’

Besteedt de horeca dit jaar meer aandacht aan asperges vanwege de mkz-crisis?‘
Dat zou ik nu nog niet durven zeggen. De asperge is een uniek product, dat in de volle breedte gedragen wordt door de restaurants. Bij een aspergemaaltijd heb je nagenoeg geen vlees nodig. Slechts aardappelen, ei, ham en een botersaus. Er zijn restaurants die erop gebrand zijn dit aantrekkelijk te presenteren.’

Wat betekent het asperge genootschap persoonlijk voor u?‘
Een stukje inzet. Na 24 juni liggen we een paar maanden stil. In die tijd ben ik weer wijnkoper. Ik zit al veertig jaar in het vak. De tweede helft van september begint het genootschap weer met de organisatie van de activiteiten voor 2002. Met liefde begin ik dan aan het nieuwe seizoen.’

Reageer op dit artikel