artikel

De zwarte radijs

Horeca

Rammenas noemt men ook wel zwarte radijs. Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes. Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Ze smaken zachter. Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën, wat de smaak uiteindelijk toch milder maakt dan verwacht.

De zwarte radijs

Rammenas kan rauw worden gebruiken zoals radijs. Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham. U kunt de groente echter ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook. De smaak doet dan wat denken aan raapjes.

Rammenas wordt ook medicinaal gebruikt, onder andere als hoeststillend middel. Hiervoor onthoofd men de rammenas en boort men een gaatje dwars door. Hol de rammenas wat uit en schep er een lepel honing op. Plaats op een kopje of glas en laat uitlekken gedurende een nacht. ’s Morgens kan je de hoestsiroop opdrinken.

Bewaar deze groente, goed schoongeborsteld, in een gesloten zakje in de koelkast. Anders droogt ze gauw uit.

Aan de slag met rammenas
Experimenteer ook eens met rammenas en zet deze rammenas-salade eens voorzichtig op de kaart.

Ingrediënten
250 g rammenas
1/2 zure appel
100 g komkommer
125 g plattekaas
50 ml room
zout
gemalen peper
verse dille of kervel

Bereidingswijze:
De rammenas schillen en in dunne plakjes snijden. Bestrooien met zout en afgedekt wegzetten. De appel en de komkommer in dunne schijfjes snijden. Van de rammenas het vocht afgieten en mengen met appel en komkommer. De plattekaas mengen met de lichtjes opgeklopte room en kruiden. De saus over de salade gieten. Afwerken met dille of kervel.

Reageer op dit artikel