artikel

Decanteertrechter

Horeca

Decanteren is bijna een wetenschap geworden, met zowel voor- als tegenstanders. Eindeloos kan er gediscussieerd worden over welke wijn wel en welke wijn niet. We gaan ons er niet mee bemoeien.

Decanteertrechter

Kortgezegd: decanteren is het overgieten van de wijn uit de fles in een karaf. Daarbij is het de bedoeling dat de vaste delen (depot of bezinksel) in de fles achterblijven. Bovendien wordt decanteren toegepast om een wijn te beluchten. Bij zeer oude wijnen wordt dit vaak afgeraden aangezien te veel lucht de wijn kapot kan maken.

Vooral bij jonge wijnen is het zinvol om ze te decanteren. Ze krijgen dan lucht en worden beter (zachter) van smaak. Daarover zijn de geleerden het in het algemeen wel eens.

Om het decanteren te vergemakkelijken is er een speciale decanteertrechter in de handel. Het bijzondere aan deze trechter is de gebogen punt. Bij het overschenken van de wijn wordt deze daardoor langs de wand van de karaf geleid. Een grotere oppervlakte van de vloeistof komt zodoende in aanraking met de lucht. Het decanteren krijgt op die manier een optimaal effect.

Reageer op dit artikel