artikel

Delicate zeeduivel lekker tot eind september

Horeca

De zeeduivel is zeker moeders mooiste niet. Het uiterlijk van deze foeilelijke vis doet dan ook niet vermoeden dat hij de laatste jaren tot een van de meest gewaardeerde vissoorten is gaan behoren. Tien jaar geleden kon je hem bij wijze van spreken nog gratis meenemen. Tegenwoordig is hij zomervis nummer één. Het staartvlees van de zeeduivel smaakt uitstekend en bevat geen graten. Dus is hij gemakkelijk te bewerken en eenvoudig om te eten. In Nederland bieden de groothandels zeeduivel aan als ‘hamvis’ en in België heet dit monster ‘staartvis’. Hoe u hem ook wilt noemen, zeeduivel heeft de potentie om uw menukaart een ‘zomerse’ uitstraling te geven.

Delicate zeeduivel lekker tot eind september

Het lichaam van de zeeduivel is niet met schubben bedekt. Hoewel de zeeduivel weinig beweeglijk is en niet goed kan zwemmen, heeft hij toch een speciale manier om aan z’n kostje te komen. Hij ‘hengelt’ zijn maaltijd bij elkaar: er zitten stekels op zijn kop waarmee hij prooien naar z’n bek kan toetrekken.

Het vlees van de zeeduivel smaakt uitstekend. Wel moet voor de bereiding het sterke vlies, wat om het visvlees zit, verwijderd worden. Verder bezit zeeduivel geen graten; alleen een dik bot in het midden. Hij is echt vers als de huid glanst als parelmoer. Overigens is alleen het staartstuk geschikt voor consumptie. Omdat de kop van de zeeduivel er meestal al vanaf is, wordt hij in Nederland ook wel ‘hamvis’ en in België ‘staartvis’ genoemd. De zeeduivel is een typische zomervis. De beste tijd om hem te consumeren loopt van april tot en met september.

Voedingswaarden per 100 gram:
vet 1 gram
eiwit 18 gram
natrium 100 mg
calcium 20 mg
ijzer 1,0 mg
vitamines B1, B2 en C
kJ 291

Reageer op dit artikel