artikel

Denningvleis

Horeca

De Zuid-Afrikaanse keuken heeft zijn oorsprong in alle uithoeken van de wereld. Vrijwel elk gerecht wijst terug naar het koloniale verleden. Geschiedenis en koken gaan er hand in hand. Bestaat er eigenlijk wel een Zuid-Afrikaanse keuken?

Denningvleis

Als je dat aan culinair onderlegden in Zuid-Afrika vraagt dan wijzen zij je op een aantal kenmerken die toch wel typerend zijn voor hun keuken, ook al geven zij toe, en zijn er zelfs trots op, dat hun keuken is ontleend aan vele culturen.

Het hoofdbestanddeel van Zuid-Afrikaanse gerechten is vrijwel altijd vlees. Kenmerkend is ook de eenvoud van de gerechten. Opsmuk en liflafjes tref je in Zuid-Afrikaanse gerechten niet aan.De voorloper van het Zuid-Afrikaanse gerecht Denningvleis is een Javaans gerecht dat Dendeng heet en dat bestaat uit gestoofde waterbuffel. En daar is weer het verband met de koloniale geschiedenis: Dendeng is een gerecht van de Maleise slaven die door de Hollandse heren als huisbediende naar Kaap de Goede Hoop werden gehaald.

Reageer op dit artikel