artikel

Diep in het bos: van Ko de Boswachter tot Roodkapje en Robin Hood

Horeca

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerende activiteit van tien dagen in de maand oktober. Door middel van tal van activiteiten wordt in het hele land de aandacht gevestigd op kinderboeken. De kinderboekenweek wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De kinderboekenweek wordt gevierd in bibliotheken, op scholen, in boekwinkels in samenwerking met schrijvers en uitgevers. De eerste Kinderboekenweek werd georganiseerd in 1954.

Diep in het bos: van Ko de Boswachter tot Roodkapje en Robin Hood

Thema
Elke Kinderboekenweek krijgt een bepaald thema dat als leidraad dient bij de organisatie van de activiteiten. Ook de speciale uitgaven die in opdracht van de CPNB worden geschreven sluiten aan bij dit thema. De CPNB maakt lesbrieven met suggesties hoe je het thema met een groep kinderen uit zou kunnen werken. Aan de hand van deze suggesties maken de bibliotheken en scholen hun eigen plannen. Het thema van dit jaar is ‘Diep in het bos: van Ko de Boswachter tot Roodkapje en Robin Hood. Een zeer dankbaar thema want hier kun je als ondernemer erg veel mee doen.

Een aantal ideeën rondom dit thema hebben wij hier voor u gerangschikt, kies iets uit wat bij ùw zaak past, maak in de regionale kranten lekker veel reclame en maak er een echt kinderfeest van.

Bospicknick
Heeft u een groot terras of nog een stukje grond/parkeerplaats rondom uw zaak? Organiseer dan een bospicknick. Creër een bosachtige sfeer door grote planten en dennen in bakken te zetten. Bedek de grond met plastic, leg hier grote geblokte plaids en kussens op neer en laat de kinderen hierop plaatsnemen. Maak grote picknickmanden vol met lekkere sandwiches en zoetigheden en laat dit uitdelen door uw personeel dat verkleedt gaat als bijvoorbeeld Paulus de Boskabouter of Peter Pan. Uiteraard zou u ook de kinderen op kunnen roepen om verkleedt naar uw zaak te komen. U kunt er eventueel nog een prijsje aan verbinden. Als u dan ook nog een aantal spelletjes organiseert (wat dacht u van een boomzaagcompetitie?) dan is het kinderfeest compleet! Begin oktober kan het trouwens al behoorlijk guur zijn. Mocht dat tijdens de Kinderboekenweek ook het geval zijn, dan kunt u er altijd nog voor kiezen om een partytent om te toveren tot bos.

Voorleesmiddag
Veel schrijvers van kinderboeken trekken tijdens de Kinderboekenweek door heel Nederland van de ene bibliotheek naar de andere, van de ene school naar de andere en van de ene boekwinkel naar de andere. Dit is voor hen een manier om in contact te komen met hun lezers en uiteraard ook een uitgelezen gelegenheid om hun eigen boeken te promoten. Maar waarom zouden ze niet in contact kunnen komen met deze kleine lezers in uw horecazaak? Neem daarom contact op met kinderboekuitgeverijen en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Misschien dat u het best voor elkaar krijgt! Als u de middag vervolgens leuk aankleedt met een speciale ‘kinderkaart’ met kleine hapjes en aandacht voor bijzondere gekleurde drankjes dan kan het feest bijna niet meer stuk.

Voorstelling
Ook heel wat toneelgroepen en culturele instellingen spelen in op de Kinderboekenweek door middel van speciale voorstellingen, waarin het thema zit verwerkt. Wellicht dat u samen kunt werken met de plaatselijke culturele werkgroepen. Verzorg bijvoorbeeld de catering, of nodig (als de ruimte in uw zaak het toe laat) één van deze toneelgroepen bij u uit voor een voorstelling. U zult zien, hier komen altijd veel moeders met kinderen op af.

Reageer op dit artikel