artikel

Dietrichsalade

Horeca

Marlène Dietrich is de artiestennaam van Maria Magdalene von Losch. Zij werd geboren op 27 december 1901 te Berlijn. Haar vader stierf tijdens WO I. Marlène volgde een opleiding aan de toneelschool van Max Reinhardt en trad op als figurante en in kleine filmrollen. In de jaren twintig was zij een populaire cabaretière.

Dietrichsalade

Haar rol als tingeltangelzangeres in Der Blaue Engel (1930) waarin zij met Emil Jannings optrad en het lied Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt zong maakte haar wereldberoemd: haar imago werd in die film en de daaropvolgende gevormd door regisseur Josef von Sternberg. Spoedig volgde een contract in Hollywood en vertrok zij naar Amerika, waar zij in een groot aantal films speelde.

In de Tweede Wereldoorlog trad zij geregeld op voor de geallieerde troepen.In 1924 trouwde zij met Rudolf Sieber en in 1925 kreeg zij een dochter genaamd Maria. Toen zij in 1930 naar Amerika vertrok bleven man en dochter achter in Duitsland. Hoewel haar huwelijk nooit ontbonden werd, leefde zij daarna bijna 40 jaar gescheiden van haar man. Zij stierf in 1992.Zij was vooral bekend om haar omfloerste zachte warme stem, haar prachtige lange benen en haar smoking of struisveren.

Recept

Ingrediënten
1 klein blikje artisjokbodems (ca 300 g)
2 kleine uien
¼ knolselderij
1 blikje champignons (ca 140 g)
4 tomaten

Voor de dressing:
3 eieren
5 eetlepels olie
3 eetlepels kruidenazijn
zout
witte peper uit de molen
3 eetlepels champignonnat
2 eetlepels gehakte peterselie

Voor de garnering:
1 hardgekookt ei
2 tomaten

Laat artisjokbodems goed uitlekken en verdeel in vieren. Pel de uien en snijd in dunne ringen. Was de knolselderij, snijd in dunne plakken en deze weer in dunne reepjes. Laat de champignons uitlekken en snijd doormidden. Vang het nat op voor de dressing. Houd de tomaten even in kokend water, ontvel, snijd in vieren en verwijder pitjes.Kook de eieren voor de dressing hard, halveer en neem dooier uit. Wrijf door zeef en hak eiwitten.

Roer gezeefde eierdooier, olie, azijn, zout en peper uit de molen en champignonnat door elkaar, voeg gehakte eiwit en fijngehakte peterselie toe.Doe dressing bij voorbereide groenten en meng alles voorzichtig, kruid eventueel bij. Doe salade in een schaal over en garneer met in vieren gesneden ei en gepelde tomaten.De salade staat erg mooi in groen gekleurde bakjes.

Reageer op dit artikel