artikel

Discobazen moeten foute collega’s aangeven

Horeca

Jeu Claes gaat de strijd met de rotte appels binnen de discowereld aan. Dat kondigde de directeur van Koninklijk Horeca Nederland op de algemene ledenvergadering van de sector discotheken en zaalbedrijven aan. Claes wil onder meer dat discobazen foute collega’s aan gaan geven.

Discobazen moeten foute collega’s aangeven

De voorman van KHN was vorige week in uitgaanscentrum Bob’s Party Palace in Uitgeest ongemeen fel. Zeker ook naar de ondernemers zelf. ‘De discotheekbranche moet keihard aan zijn imago werken. Maar ik doe ook een beroep op u. De overheid reikt ons nog té vaak adressen en voorbeelden aan van ondernemers die het niet zo nauw nemen met de regels. Die rotte appels bederven het klimaat. Laat het ons weten, zodat we er iets aan kunnen doen.’

Klikspaan
Reinier Boxem van bar dancing Jennifeu-Malibu in Drachten repliceerde. ‘Die rotte appels mogen wel gewoon lid worden van KHN. Die zou daar eens beter naar moeten kijken. Ik zou het willen omkeren. In plaats dat wij onze collega’s aangeven, zou KHN bij de bewuste gemeente te rade moeten gaan of een bepaalde ondernemer brandschoon is.’

Claes zei niet het idee te hebben dat de gemeenten daar medewerking aan zouden willen geven. ‘Dan zou iedere ondernemer doorgelicht moeten worden. Onbegonnen werk. Bovendien heeft KHN ook haar ballotagecommissie. Als ondernemers de zaak vernachelen, dan worden ze uitgeschreven.’

Ook Harold van Tiel, eigenaar van horecagelegenheden De Morgenzon en Ambianz in Zeeland, gaf te kennen niet als klikspaan te boek te willen staan. ‘Alleen als een collega heel erg over de schreef gaat, zou ik dat overwegen. Iedere ondernemer doet op zijn manier z’n best het bedrijf goed en volgens de regels te runnen. Volgens mij heeft de discobranche ook geen slecht imago.’

Sluitingstijden
Claes zei verder de overheid met een speciale uitgave van het discoblad Nightlife Magazine wil tonen dat de branche ‘goed bezig is’. Het blad wordt eind januari uitgebracht en is een soort promo voor de discotheken. Er zal onder meer in staan dat de branche al het mogelijke doet op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en leeftijdscontrole bij sterke drank. Ook wordt belicht dat de ondernemingen vaak te maken hebben met tegenstrijdige regelgeving. ‘Ga met dat blad naar je burgemeester en laat zien dat we een nette sector zijn’, luidde het vriendelijke edoch dringende advies van de KHN-directeur.

Verder lijkt het Claes zinnig dat de discotheken zich gaan richten op een wat ouder publiek en kondigde hij ook aan dat dé concurrent van de uitgaanscentra, de mega-events, ‘in toom gehouden moeten worden’. De ondernemers in de zaal wilden vooral dat KHN de vrije sluitingstijden er bij de overheid door gaat drukken. De discobazen vinden dat pas dan (oneerlijke) concurrentie terug wordt gedrongen.

Overigens moet KHN alweer op zoek naar een nieuwe sectormanager discotheken en zaalbedrijven. De huidige, Astrid Jansen, neemt om privé-redenen al na zeven maanden afscheid.

Reageer op dit artikel