artikel

Drenths design

Horeca

Hotel Lubbelinkhof in Odoorn mag zich het eerste designhotel van Drenthe noemen. De voormalige herenboerderij is een opvallende combinatie van modern en oud. Een miljoenenproject, waar de startende horecaondernemers Jacqueline Zomers en Gerfried Hoogeveen niet voor terugdeinsden. ‘Je moet niet te klein beginnen.

Drenths design

Ze hebben net een nachtelijke sessie met hun accountant achter de rug. Tot in de kleine uurtjes hebben ze alle cijfers van de verbouwing nog eens minutieus doorgenomen. Ze zijn tevreden, Jacqueline Zomers en Gerfried Hoogeveen. De metamorfose van hun historische boerderij naar luxe designhotel is binnen budget gebleven. Hotel Lubbelinkhof is een nieuw viersterrenhotel in Odoorn. De boerderij uit 1928 heeft zijn karakteristieke vorm en stijlelementen behouden – Lubbelinkhof geniet monumentenstatus – erbij gekomen is een hotelvleugel met 27 kamers.

Bovendien bevinden zich onder de rietgedekte kap van de hoeve nog eens vijf luxe suites.Een miljoenenproject, waar menig startend horecaondernemer voor terugdeinst, mocht hij of zij de financiering al rond krijgen. Voor Zomers was het min of meer vanzelfsprekend dat haar eerste eigen bedrijf meteen een flink bedrijf werd. ‘Je moet niet te klein beginnen,’ weet ze.Zomers (32) is dan ook afkomstig uit een echt ondernemersgezin. Zomers Bouwbedrijf uit Klijndijk op steenworp afstand van Odoorn is met 75 werknemers één van de grotere bouwbedrijven uit Drenthe. Overigens verkocht haar vader het familiebedrijf deze zomer aan Ballast Nedam in Maarssen omdat hij geen opvolger kon vinden.

Designteam
Dochter Jacqueline koos voor de horeca. Al jong wist ze dat ze een eigen bedrijf wilde. De boerderij, in 1928 in opdracht van herenboer Lubbelinkhof-Rosing gebouwd door, jawel, Zomers Bouwbedrijf, was sinds een aantal jaren in familiebezit en het leek haar een ideale plek voor een luxe hotel. ‘In Drenthe zijn redelijk veel hotels, maar er is te weinig diversiteit.’ De voormalige boerderij valt op door de combinatie van oud en modern. Originele stijlelementen zoals glas-in-loodramen, deuren ‘en suite’, art deco lambriseringen en panelen zijn aangevuld met modern design. Het interieur is mede vormgegeven door Alice Tazelaar – ooit werkzaam voor Jan des Bouvrie in Naarden maar sinds een aantal jaren zelfstandig binnenhuisarchitect en de Amsterdamse bloemist/stylist Menno Kroon. Samen met architect Johan Hamminga en de hotelexploitanten vormden zij een heus designteam, waarin alle details, van deurklink tot dorpel werden gewikt en gewogen.

Zomers is perfectionistisch. ‘Wat een ander kan, kan ik ook en soms beter,’ is haar devies. Zij en Hoogeveen (33) wilden geen standaard hotelinrichting. Met als gevolg dat ze zich de afgelopen jaren rot hebben gezocht naar meubels, stoffen, tegels, vloeren en lampen. Maar het moest wel betaalbaar blijven. Gelukkig voor de twee ondernemers wordt er in de designwereld heel wat gefabriceerd. Opvallend is de houten vloer die in het hele hotel behalve in het restaurant en een vergaderzaal is gelegd; maar liefst 1500 vierkante meter parket ligt er in Lubbelinkhof. Volgens Gerfried Hoogeveen is het de investering meer dan waard. ‘Je moet het zien op de lange termijn. Vloerbedekking moet je regelmatig chemisch reinigen, om de zeven jaar vervangen en stofzuigen kost de schoonmaker meer tijd dan dweilen.’

Free publicity
Hotel Lubbelinkhof is zo opvallend dat het net zeven weken geopend al volop in de belangstelling staat van de Nederlandse interieur en lifestyle bladen. Eigen Huis & Interieur, Residence, Nouveau, Seasons: allemaal willen ze een reportage maken over dat opmerkelijke designhotel in Oost-Drenthe. Eigen Huis & Interieur heeft in het decembernummer de primeur.De free publicity komt Hoogeveen en Zomers goed uit, want in het hotel is het nog stilletjes. Het restaurant daarentegen loopt op rolletjes. Veel omwonenden willen proeven van de kookkunsten van chef kok Rob Hoffman, afkomstig van restaurant de Gaffel in Valthe – door Michelin gewaardeerd met een Bib Gourmand. Overigens is de plek voor het eerste designhotel van Drenthe helemaal niet zo gek gekozen. Met 1,2 miljoen overnachtingen is de gemeente Borger-Odoorn de op één na populairste toeristenbestemming van de hele provincie. Alleen Coevorden scoort met 1,6 miljoen overnachtingen hoger. Heel Drenthe telt 7,7 miljoen overnachtingen.

Bouwstop
De Raad van State deed vorig jaar september een uitspraak waarna Jacqueline Zomers en Gerfried Hoogeveen weer verder konden met de bouw van hotel Lubbelinkhof. De bouw had anderhalf jaar stilgelegen nadat omwonenden bezwaar hadden aangetekend tegen de komst van het hotel. Volgens de Raad van State was er echter geen sprake van aantasting van het woongenot van de omwonenden, noch van de karakteristiek van Odoorn of strijdigheid met de wet Geluidhinder. In totaal duurde de procedure twee jaar. Initiatiefnemers Jacqueline Zomers en Gerfried Hoogeveen kregen de bouwvergunning al in april 1998. ‘Toen moesten we nog wel de termijn van zes weken in acht nemen voor we echt konden beginnen, maar we dachten dat dat een formaliteit zou zijn,’ herinnert Zomers zich. De buren dachten daar anders over. Meerdere omwonenden tekenden bezwaar aan. Uiteindelijk kregen ze groen licht en dus ook de gemeente Borger-Odoorn en de provincie Drenthe. Want het luxe hotel sluit naadloos aan bij de visie van de lokale en provinciale overheid dat toeristisch Drenthe meer kwaliteit nodig heeft.

Reageer op dit artikel