artikel

Drugs buiten houden? Suggesties van insiders

Horeca

Disco Escape in Amsterdam moest dicht na de vondst van een aanzienlijke hoeveelheid (hard)drugs. Die blijken niet meer buiten de horeca te houden. Maar hoe verklein je als ondernemer de kans dat verdovende middelen je zaak binnenkomen? Enkele suggesties van insiders.

Drugs buiten houden? Suggesties van insiders

De Amsterdamse advocaat Raoul Meester vertegenwoordigt de broers Ton en Dick Poppes, eigenaren van disco Escape, de populaire zaak aan het Amsterdamse Rembrandtplein, geldend als modelbedrijf op veiligheidsgebied. Toch werd de Escape door burgemeester Job Cohen gesloten nadat een politiemacht eind mei op een zondagavond 569 XTC-pillen, 61 wikkels en 13 zakjes cocaïne plus 35 capsules vloeibare coke, 49 kleine en 5 grote potten met de partydrug GHB alsmede 4 bolletjes heroïne in beslag nam.

Meester vocht de rechtmatigheid van de sluiting aan. Maar nog voor de uitspraak van de rechter werd er intensief overlegd met Cohen. De verwachting is dat de Escape snel weer open gaat. ‘Er was geen sprake van verwijtbaar gedrag door de eigenaren. De zaak moest dicht omdat er meer dan een halve gram drugs werd aangetroffen. Maar je vindt overal mensen met een halve gram drugs bij zich. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten. Mensen smokkelen drugs in hun bh of zelfs in hun anus mee. De ondernemer staat machteloos, want hij mag niet op het lichaam fouilleren.’

Door de mogelijkheid voor de burgemeester om een etablissement te sluiten bij vondst van meer dan een halve gram drugs, ontstaat er volgens de Amsterdamse jurist willekeur. ‘Als een burgemeester een bepaalde zaak niet zo ziet zitten, kan hij die zo makkelijk dichtgooien. Hij mág de maatregel tot sluiting toepassen, maar het hoeft niet.’ Een goede verstandhouding met de lokale overheid en politie is volgens Meester onontbeerlijk.

Nieuw beleid gooit echter waarschijnlijk roet in het eten. Dat nieuwe beleid behelst het toestaan van preventief fouilleren door de politie binnen een onderneming. ‘Zelfs als op wapens controleren de insteek is en er drugs worden gevonden, kan de burgemeester de zaak sluiten’, weet de Amsterdamse jurist. ‘De horeca gaat dat preventieve fouilleren en masse weigeren.’ Met als gevolg een slechtere verstandhouding…

Politieactie
Eén wikkel cocaïne en vier keer een iets grotere gebruikershoeveelheid XTC-pillen. Dat was de buit van de politie tijdens een grote controle bij uitgaanscentrum Alcazar Pleasure Village in Puttershoek. Toevallig in hetzelfde weekend gehouden als de razzia bij de Escape. Jan van der Pligt, Alcazar-eigenaar, benadrukt dat de politieactie bij zijn bedrijf er vooral op eigen initiatief kwam.

‘180 graden anders dan in Amsterdam. De politie hier zei: ‘Het gaat goed en fijn hier bij jullie op het gebied van veiligheid, maar wat zouden jullie bezoekers in hun auto’s hebben?’ Ik zei: ‘Kijk maar eens’. Vervolgens is er een preventieve controle uitgerold in samenwerking met het OM en de politie. 80 agenten controleerden 2400 stappers.’

In totaal waren er 14 arrestaties, waarvan er dus 5 drugs gerelateerd waren. ‘Een wikkel coke en vier keer vondst van pillen. De overige arrestaties waren vanwege wapenvondst. Qua drugs werd er dus weinig gevonden. Zo’n actie raad ik collega’s aan. Voorkomen is beter dan genezen. Een goede relatie met politie en lokale overheid is echter onmisbaar.’

Interessant
Het bedrijf Eyes4You in Beuningen (Gld) heeft een interessant concept ontwikkeld: middels mystery guests het eventuele drugsprobleem van een disco of café in kaart brengen. ‘Wij beschikken over een netwerk van 160 freelance mystery guests. Dat zijn normale mensen met een brede, scherpe blik. Die begeven zich als gast onder de gasten. Zij herkennen óf er gedeald wordt, wáár gedeald wordt en door wie. Onze bevindingen brengen wij in een rapport uit aan de ondernemer. Met daarin ons advies’, legt manager Michèl van Dolderen uit.

De opdrachtgever bepaalt uiteraard zelf met welke insteek het ‘onderzoek’ gehouden wordt. Naar gasten, naar personeel, met vooraf aanwijzingen over bepaalde personen of juist niet. Ook verdachte personen fotograferen is bij Eyes4You mogelijk, bijvoorbeeld onder het mom van partyfotografie. Al moet het met de privacywet dan wel snor zitten, aldus Van Dolderen.De ondernemer kan na het eindrapport vervolgens bepaalde foute bezoekers gericht fouilleren, of juist weigeren. ‘Maar er kan natuurlijk ook naar de politie worden gestapt. Door ons onderzoek laat een ondernemer zien dat hij nog wat verder wil gaan om drugs buiten de deur te houden.’ Overigens waren eigen mystery guests al onderdeel van het meer dan uitgebreide veiligheidsbeleid van de Escape…

Reageer op dit artikel