artikel

Dubbel prijzen nog niet in zwang

Horeca

Het Nationaal Forum voor de introductie van de euro wil dat net als de detailhandel ook de horeca nog vóór de zomer de prijzen zowel in guldens als euro’s vermeldt. Gaat dat lukken?

Dubbel prijzen nog niet in zwang

In de hotels wel. Zeker de drie, vier- en vijfsterrenbedrijven zijn al een heel eind op weg. In de meeste restaurants wint de euro heel langzaam terrein op de menukaart. In de meeste cafés leeft de nieuwe munt helemaal niet.
,Dubbel prijzen? Nee hoor, daar zijn we hier absoluut nog niet mee bezig,, zegt Hans Bosmans van café ’t Pumpke in den Bosch. ,Je denkt toch niet dat mijn gasten nu al willen weten wat een biertje of een broodje kaas in euro’s kost? Zit niemand op te wachten. Bosmans wacht tot de tweede helft van het jaar met de aanpassingen. Pas dan is iedereen ook echt met die euro bezig, niet eerder.
,Da’s toevallig, we hadden het er gisteren nog over. Marieke Kremer van Mexicaans restaurant Bistango in Groningen laat de kaart voorlopig zoals die nu is: met de prijzen van de gerechten alleen in guldens. Vorig jaar augustus hebben we de kaart gewijzigd. Dat doen we deze zomer weer en dan voegen we er meteen het euro-verhaal aan toe. Lijkt me ruimschoots op tijd om personeel en gasten alvast te laten wennen aan de nieuwe situatie.
Bij restaurant Oud Holland in Amsterdam laten ze zich al helemaal niet gek maken door de euro. De kassa is inmiddels europroof, weet eigenaar Ron van Schaick, en daar laat hij het voorlopig bij. De menukaarten omgooien kost me minimaal duizend piek en dat vind ik op dit moment een te hoge kostenpost. Ik zit pas net in de zaak. Van Schaick gaat over een paar maanden met zijn drukker praten over nieuwe vormgeving. Ik introduceer de nieuwe kaart op 1 januari, tegelijk met de komst van de euro. Ik geef de prijzen dan alleen in euro’s aan, anders zou ik een maand later opnieuw kaarten moeten laten drukken. Dus geen gewenningsperiode met zowel guldens als euro’s? ,Welnee, nergens voor nodig. Ik krijg hier overwegend buitenlandse toeristen over de vloer, wat hebben die aan guldenaanduiding?

Covenant
Om misverstanden te voorkomen: de Consumentenbond, de Raad Nederlandse Detailhandel en MKB Nederland hebben een convenant gesloten waarin onder meer is afgesproken dat in de periode van 1 juli 2001 tot 28 januari 2002 diensten en producten in winkels dubbel worden
geprijsd. In het overleg van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro is afgesproken dat ook de horeca dubbel zal gaan prijzen: in guldens én in euro’s.

7 biljetten, 96 munten

De nieuwe reeks Europese biljetten komt met ingang van 1 januari 2002 in omloop, in coupures van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.
De briefjes zijn voor alle landen hetzelfde. Met de munten ligt het iets anders. Die verschillen per land. Er komen straks 96 verschillende munten in omloop: 12 landen x 8 munten. Alle euromunten (van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent en van 1 en 2 euro) krijgen een Europese zijde en een nationale zijde. De Europese zijde is voor alle EMU-landen gelijk. De nationale zijde van de munt verschilt per land, bijvoorbeeld koningin Beatrix op de Nederlandse euromunt.

Reageer op dit artikel