artikel

Dubbeling over één jaar Curaçao

Horeca

Stefan Dubbeling ruilde vorig jaar Noordwijk aan Zee in voor Curaçao. De oud-gm van het Palace Hotel werkt alweer een jaar voor het Floris Suite Hotel op het zonnige eiland. Exclusief voor Misset Horeca vertelt hij over de start op Curaçao, de problemen met het vinden van personeel en de gevolgen van de verkoop van het hotel.

Dubbeling over één jaar Curaçao

Ruim een jaar weg uit Nederland en nog geen seconde spijt… alles opgezegd, huis verkocht, spullen opgeslagen en vliegen maar. “Wat een stap!” zeiden velen. Wij zagen dat anders; Op winterse dagen met slecht weer en een paar ongelukken deed ik wel meer dan 2,5 uur over de dagelijkse rit Hilversum-Noordwijk. Een afstand van zo’n 75 kilometer.

Dus die 9 uurtjes in het vliegtuig viel allemaal ook wel mee. Het is maar hoe je het bekijkt… De reis verliep soepel en bij aankomst op Hato Airport voelden we ons eigenlijk al meteen thuis.

Dat er veel is veranderd is duidelijk. Maar wat is het heerlijk leven hier. En ja; het klimaat is daar een belangrijke factor bij! Ik mis niet veel van Nederland, en zeker niet het weer… Als je hier vrij bent, dan heb je meteen vakantie. Maar ook het feit dat ik in 5 minuten naar huis loop en dan ook nog eens prachtig uitzicht over zee heb, is niet onbelangrijk.

Maar uiteraard verbleekt dat alles als het zakelijk niet interessant zou zijn. Het Floris Suite Hotel is werkelijk een prachtige zaak met veel potentie. Daarbij is “De BV Curacao” enorm in ontwikkeling en dat gaat niet zonder slag of stoot. Er zijn vele kansen, maar zeker zo veel bedreigingen. Gastvriendelijkheid, transport, milieu, veiligheid, criminaliteit…

Verwachtingen overtroffen

Er moest veel in het hotel gebeuren, maar in grote lijnen staat het inmiddels en de resultaten overtreffen alle verwachtingen. Daar zit veel tijd in. De uren reistijd die ik gewonnen heb, werk ik hier. Maar met veel plezier. Financieel hebben we de zaak gestroomlijnd en goed onder controle; hogere omzetten met lagere kosten.

De bezetting blijft stijgen door goed inventory management en de gemiddelde kamerprijs stijgt door de nieuwe rate structure hard mee. Het is geweldig om te zien hoe nieuwe markten ons nu weten te vinden en veel boeken. We zijn al lang geen hotel voor Hollanders meer. Zuid-Amerika weet ons ook te vinden en die vinden het hotel prachtig!

Restaurant

Ook het restaurant loopt fantastisch! Met Chef Mathijs Koonen hebben we Restaurant Sjalotte op de culinaire kaart van de Caribbean gezet. Hij is nu naar Nederland, omdat zijn vrouw binnenkort bevalt. Zijn vervanger, Rene Klop, is 1 mei begonnen en met hem gaan we nog grotere hoogten bereiken. Iedere avond zit de zaak lekker vol!

Dat was een jaar geleden wel anders. Belangrijker is dat er veel over ons gesproken wordt en de mond-op-mond reclame hier goed werkt. Wederom blijkt dat een goed restaurant in een goed hotel echt wel kan werken. Onze naamsbekendheid is enorm gestegen!

Grappig genoeg zijn er veel overeenkomsten met Nederland. Zowel landelijk alsook met het Palace Hotel in het bijzonder. Het hotel bevond zich in een vergelijkbare situatie als het Palace Hotel toen ik daar begon. Daardoor heb ik veel profijt van mijn tijd in Noordwijk. Deze had ik sowieso niet willen missen, alhoewel sommigen dat niet begrijpen.

Gastvrij

We hebben de organisatiestructuur omgebouwd en een hoog verloop gehad. Zeer wenselijk verloop overigens. Nieuwe manieren van werken in alle afdelingen ingevoerd. Veel logische zaken, die in deze business juist vaak fout gaan. Inmiddels hebben we een geweldig team met fantastische mensen. Nu heeft iedereen oog voor de gasten en dat voel je.

De Antilliaanse hartelijkheid is geweldig en dat waarderen onze gasten enorm. Je moet er continue mee bezig zijn, maar de resultaten zijn dan enorm! Onze vaste gasten zijn een goede graadmeter en die voelen het.

Arbeidsmarkt

Toch zijn er ook veel verschillen. De arbeidsmarkt is erg moeilijk en zal alleen maar moeilijker worden met alle hotelprojecten, die momenteel vorm krijgen. Weinig mensen met ervaring, laat staat met een horecaopleiding. Dat creëert een enorme krapte. En dat met de bijkomstigheid dat de opleidingen er nog niet klaar voor zijn om de krapte op te vullen.

Vooral met CHATA (Curacao Hospitality and Tourism Association) wordt daar hard aan gewerkt.

Maar veranderingen zijn voor veel mensen altijd nog bedreigingen en dat maakt het soms moeilijk. Ook openbaar vervoer is hier niet geregeld, dus veel mensen kunnen moeilijk of niet naar hun werk komen. Dat kennen we in Nederland bijna niet. Daar moet je toch echt iets voor regelen.

Uiteraard zijn er toch ook grote cultuurverschillen. En er zijn mensen die daar gebruik van proberen te maken. Vooral in de eerste maanden ben ik vaak uitgemaakt voor slavendrijver. Het “Makamba” is regelmatig naar mijn hoofd geslingerd, maar dat hoort erbij.

In de eerste weken is er zelfs een staking geweest, omdat men het niet eens was met een ontslag op staande voet van een collega.

Omslag

Men weet nu beter. De hands-on mentaliteit heeft daar wel verandering in gebracht. En veel zichtbare aanwezigheid… aandacht geven… en teambuilding… Daarbij proberen we zo veel mogelijk Antillianen in dienst te houden en te nemen. Meerdere mensen hebben een betere/geschiktere positie gekregen binnen de organisatie. Een nieuwe kans, waarbij alle partijen er op vooruit gingen. Die mensen hadden ook ontslagen kunnen worden. Wellicht de makkelijke weg, maar niet per definitie de beste.

Ook de stagiaires beginnen steeds meer van lokale opleidingen te komen. Een erg goede ontwikkeling! Niet alle gasten snappen de culturele verschillen. Sommige Hollanders zien Curaçao als een soort Almere onder de zon, maar het is een wezenlijk ander land met andere gebruiken en gewoonten. Dat maakt het juist zo interessant en mooi. Als je oog hebt voor dergelijke zaken is het werkelijk een paradijs op aarde.

Weinig landen hebben nog zoveel echt natuurlijke plekken. En met kleine kinderen is het helemaal top. Eindeloos in de zee, op het strand, in de natuur. Dat hadden we niet willen missen. Alhoewel ik wel erg vaak moet uitleggen dat het toch echt toeval is dat onze kids Floris en Charlotte heten…..

Verkoop

Het financiële succes van afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd dat er veel potentiële kopers op het hotel af kwamen. Men heeft nooit onder stoelen of banken gestoken, dat het uiteindelijk verkocht zou worden, maar nu bleek dat opeens haalbare kaart. Na een aantal maanden van onderhandelingen en vele gegadigden is op 19 maart de koopovereenkomst getekend.

Daarmee sluiten we het Grouwels hoofdstuk af en gaan we een nieuwe weg in. Een spannende weg, omdat een logisch gevolg zou kunnen zijn dat het Management vervangen zou worden. Gelukkig hebben we een druk jaar achter de rug met veel verbeteringen en die waren ook inmiddels financieel zichtbaar.

Let’s work

Wel betekent het een enorme professionalisering. Zeker achter de schermen. Veel extra werk om een nieuwe administratie op te zetten. Alle juridische zaken en niet te vergeten de rapportages, weekly’s, monthly’s, budgetten, staffing guides en dergelijke. Maar allemaal zeer positief! Met veel enthousiasme is het hele team aan de slag gegaan om onze nieuwe eigenaren te laten zien wie we zijn en wat we doen. Het maakt onze wereld weer groter, de horizon breder en dus interessanter…we zijn hier nog lang niet klaar! Let’s work!

Stefan Dubbeling

General Manager

Reageer op dit artikel