artikel

Duizenden euro’s fraude in kantine

Horeca

Op de Fontys Hogescholen in Tilburg, Eindhoven en Venlo is op grote schaal gefraudeerd met een eigen betaalpas. Studenten hebben de pasjes op grote schaal illegaal opgewaardeerd en zo voor tienduizenden euro’s gegeten en gedronken in de kantines van de onderwijsinstelling. Het schoolbestuur hoopt dat de financiële schade beperkt blijft tot 50.000 euro, maar rekening houdt met het dubbele bedrag.

Duizenden euro’s fraude in kantine

Met behulp van een kastje dat voor twintig euro te koop is bij postorderbedrijven, software die te downloaden is via internet en hardware die ‘gewoon’ in de winkel te koop is, was het frauderen doodsimpel en kon de pas onbeperkt worden opgeladen. Fontys is met 45.000 studenten in drie steden een van de grootste onderwijsinstellingen in Nederland.

De problematiek is niet nieuw. De school ontdekte al eerder dat het systeem niet volledig waterdicht was en is toen strakker gaan controleren. Leerlingen van de informaticatak van de school meldden twee jaar geleden al dat het illegaal opwaarderen van de kaarten kinderspel was. Tot eind december 2002 werden veertig van de 45.000 betaalkaarten geblokkeerd vanwege illegaal gebruik. Omdat het daarbij niet ging om grote bedragen en het bestuur niet wilde aanzetten tot kwade daden, werd er geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Netwerk
Na nieuwe signalen van fraude is de hulp van een onderzoeksbureau ingeroepen. De conclusie, zo wordt vermeld in een artikel op de internetsite: het begon uit de hand te lopen. Veertig studenten hebben bekend en dat zijn niet dezelfde studenten waarvan in een eerder stadium de betaalpassen waren geblokkeerd.

‘Opspraak’, het blad van de Studentenraad van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek schrijft in een van haar edities: ‘Zelfs buitenstaanders kunnen makkelijk aan een betaalpas komen en vervolgens een (grote) Fontys-opleiding binnenlopen. Niemand die je opmerkt tussen de duizenden echte studenten, wanneer je illegaal je lunch zit te verorberen.’ Een anonieme student zegt op de website: ‘Er zijn mensen die iedere dag de pas opladen en dan stoer hun vrienden van school meenemen om uitgebreid te gaan eten in de kantine.’

Het onderzoeksbureau is bezig het netwerk op te rollen. Het schoolbestuur zal juridische stappen ondernemen. Fontys draait voor de schade op, maar wil proberen deze te verhalen op de frauderende studenten. De Raad van Bestuur gaat alternatieven voor de betaalpas nog eens onder de loep nemen.

Met behulp van een kastje dat voor twintig euro te koop is bij postorderbedrijven, software die te downloaden is via internet en hardware die ‘gewoon’ in de winkel te koop is, was het frauderen doodsimpel en kon de pas onbeperkt worden opgeladen. Fontys is met 45.000 studenten in drie steden een van de grootste onderwijsinstellingen in Nederland.

De problematiek is niet nieuw. De school ontdekte al eerder dat het systeem niet volledig waterdicht was en is toen strakker gaan controleren. Leerlingen van de informaticatak van de school meldden twee jaar geleden al dat het illegaal opwaarderen van de kaarten kinderspel was. Tot eind december 2002 werden veertig van de 45.000 betaalkaarten geblokkeerd vanwege illegaal gebruik. Omdat het daarbij niet ging om grote bedragen en het bestuur niet wilde aanzetten tot kwade daden, werd er geen ruchtbaarheid aan gegeven.

Netwerk
Na nieuwe signalen van fraude is de hulp van een onderzoeksbureau ingeroepen. De conclusie, zo wordt vermeld in een artikel op de internetsite: het begon uit de hand te lopen. Veertig studenten hebben bekend en dat zijn niet dezelfde studenten waarvan in een eerder stadium de betaalpassen waren geblokkeerd.

‘Opspraak’, het blad van de Studentenraad van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek schrijft in een van haar edities: ‘Zelfs buitenstaanders kunnen makkelijk aan een betaalpas komen en vervolgens een (grote) Fontys-opleiding binnenlopen. Niemand die je opmerkt tussen de duizenden echte studenten, wanneer je illegaal je lunch zit te verorberen.’ Een anonieme student zegt op de website: ‘Er zijn mensen die iedere dag de pas opladen en dan stoer hun vrienden van school meenemen om uitgebreid te gaan eten in de kantine.’

Het onderzoeksbureau is bezig het netwerk op te rollen. Het schoolbestuur zal juridische stappen ondernemen. Fontys draait voor de schade op, maar wil proberen deze te verhalen op de frauderende studenten. De Raad van Bestuur gaat alternatieven voor de betaalpas nog eens onder de loep nemen.

Reageer op dit artikel