artikel

Een Fransman snapt niets van een kroket met mosterd

Horeca

Een broodje kroket of een portie frites met een frikandel is op de fastfoodkaart in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Hoe anders is dat in bijvoorbeeld Frankrijk. Zelfs in toeristische gebieden beperkt het snackmenu zich veelal tot hotdog, pizzapunt of tosti. Maar niet op camping Du Brec, nabij het 80 kilometer boven Nice gelegen stadje Entrevaux, waar Gert Matser en Jona Lenselink voor hun gasten heuse kroketten en frikandellen bereiden. Zij vullen een gat in de markt, dat inmiddels ook door collega-campinghouders in de omgeving is ontdekt.

Een Fransman snapt niets van een kroket met mosterd

Voor Gert Matser en Jona Lenselink ging twee jaar geleden een droom in vervulling. In een nog niet door het massatoerisme verprutst deel van de Zuid-Franse Alpen konden zij een vervallen camping voor een prikkie overnemen. Zij verkochten hun riante woonboerderij in het Gelderse Steenderen en waagden het avontuur. Met vallen en opstaan onderging Du Brec een metamorfose. Het sanitair kreeg een ingrijpende opknapbeurt, het tegen de camping aan kabbelende meertje werd uitgebaggerd en ook de bijbehorende horecavoorziening nam het ondernemende stel onder handen. Thans weten liefhebbers van zon en natuur uit heel Europa de weg naar camping Du Brec te vinden. Daarnaast is het met name tijdens de weekeinden een komen en gaan van Franse dagrecreanten uit de buurt. Ook zij laten zich op het strandterras de door Gert en Jona bereide Hollandse snacks goed smaken.

Bitterballen
Vanwege de verwachte klandizie uit Holland besloten de campinghouders naast ijs, drankjes en het gangbare assortiment zoals pizzapunten en hotdogs, gefrituurde lekkernijen te verkopen. ‘We werden eigenlijk op het idee gebracht door een Franse kennis uit Nice’, vertelt Jona Lenselink. ‘Zij kende daar een kroegje waar ze zogenaamde boulettes de hachis bij de borrel serveren. Nou zal je denken dat dit gehaktballen zijn, maar het blijken daar echte bitterballen, die er gretig aftrek vinden. Gert en ik zeiden toen tegen elkaar: ‘Wat zo’n kroegje kan, kunnen wij ook’. Probleem was echter hoe wij die snacks hier op de camping konden krijgen. Puur toevallig ontdekten we in een regionale krant een advertentie van de firma M&M die producten uit Holland importeert. Dat bedrijf is hier zo’n 100 kilometer vandaag gevestigd en is eigendom van twee Nederlandse jongens. Als wij die niet op het spoor waren gekomen, hadden we nu geen Hollandse snacks kunnen verkopen.’

Broodje kroket
Tijdens het hoogseizoen kopen Gert Matser en Jona Lenselink per week gemiddeld 150 kroketten (20 procent vleeskroketten van Ad van Geloven) en eenzelfde aantal frikandellen (van Van Lieshout) bij de importeur in. De snacks zijn vooral bij de Hollandse gasten populair. Maar ook toeristen uit de rest van Europa en de dagrecreanten uit de omgeving nemen, niet zelden uit nieuwsgierigheid, geregeld de proef op de som. Gert: ‘De frikandel hebben we Saucisse Hollandaise genoemd. We verkopen ze ook als speciaal. Inkoop van uitjes en mayonaise is geen probleem. Maar voor de curry moeten we een beroep doen op de importeur. Currysaus is in Frankrijk onbekend. De kroketten serveren we zowel los als op een broodje. Jawel, echte zachte puntbroodjes die eveneens uit Nederland komen. Op de prijslijst staat gewoon broodje kroket vermeld. Als niet-Hollanders dit bestellen, geeft dat trouwens een grappig effect. ‘Broodje kroket’ spreken ze op de raarste manieren uit.’

Likje mosterd
De reacties op de Hollandse snacks bij camping Du Brec zijn lovend. Toch moeten met name de Fransen eerst een zekere drempel overwinnen. ‘Een bitterbal gaat nog wel, maar een kroket vinden ze aan de grote kant’, weet Jona. ‘Onze kroket is in Franse ogen een soort pastei, die niet los of als component van een schotel wordt verorberd, maar als tussengerecht. Als zij dan toch toehappen, adviseren wij soms om er een likje mosterd op te nemen. Daar snapt een Fransman dus echt helemaal niets van. Maar sommigen vinden het nog lekker ook!’
Inmiddels heeft het initiatief van camping Du Brec navolging gekregen. ‘In de regio is nog een aantal door Nederlanders beheerde kampeerterreinen. Daar zijn sinds kort eveneens Hollandse snacks te koop die via M&M wordt ingeslagen. De importfirma zal ons wel eeuwig dankbaar blijven’, lachen Gert Matser en Jona Lenselink.

Reageer op dit artikel