artikel

Een kroeg voor je verjaardag

Horeca

Hilde van der Stoel is de hoofdrolspeelster in de derde serie van De Balans. Ze heeft behoorlijk wat horeca-ervaring, maar De Boemel in Enschede is haar eerste eigen café.

Een kroeg voor je verjaardag

Vóór haar dertigste een kroeg, was de droom van Hilde van der Stoel. Het werd óp haar dertigste. Café De Boemel in Enschede opende op 24 juli 2000 zijn deuren. Op de dag van de opening vierde Van der Stoel haar verjaardag.
Het is het bekende verhaal van veel caféondernemers. Beginnen met een parttime baantje in een horecagelegenheid, een beetje studeren, wat rondreizen, ergens bedrijfsleider worden en tenslotte je eigen café.

Eigenlijk wilde Van der Stoel een Ierse pub. ‘Met 100 procent echte Ieren, want anders is het niet authentiek.’ Voor de Grolsch Horeca Academie – Van der Stoel is van het studiejaar 1998/1999 – schreef ze een ondernemingsplan voor zo’n pub. Ze was op dat moment bedrijfsleidster van café De Boemel in Deventer en had voor zichzelf een ‘droom van een pand’ op het oog in het hart van diezelfde stad. Het ketste af omdat de eigenares op het allerlaatst toch geen horeca in het pand wilde.

Nee! Zei dé bank
Wat volgde was een reis kriskras door het oosten van Nederland op zoek naar een geschikt onderkomen. Uiteindelijk drukte ze haar neus tegen het venster van een pand helemaal aan het einde van de Oude Markt in Enschede, achter de kerk. ‘Wat een lief klein cafeetje’, dacht Van der Stoel. Tot ze binnen ging kijken. Achter het geinige geveltje bleek een kast van een bedrijf schuil te gaan. ‘Ik schrok me wezenloos. Ik kom uit Deventer. Daar zijn allemaal kleine kroegjes.’ ’
Dat kan ik nooit alleen’, spookte het door haar hoofd. Ze vroeg haar toenmalige baas Nils de Wijze, eigenaar van café De Boemel in Deventer, compagnon te worden. Dat ketste af. Op dat moment besefte Van der Stoel dat ze het best alleen kon.

Daar dacht ABN-AMRO anders over. Toen Van der Stoel aanklopte voor een krediet, was de eerste vraag van dé bank: ‘Ben je alleen?’ ‘Toen ik ‘ja’ antwoordde, bleek de bank plotseling alle interesse verloren te hebben.’ Wijs geworden liet Van der Stoel zich naar haar afspraak bij de Rabobank vergezellen door Grolsch account-manager Erik Kottink. Grolsch meldde borg te willen staan, de Rabo ging zonder problemen akkoord.

Zo lek als een mandje
Van der Stoel huurt het pand van Grolsch, dat het op zijn beurt weer huurt van eigenaar de Beiaardgroep. De onderhandelingen tussen Grolsch en de Beiaardgroep verliepen stroef. Zo stroef, dat Van der Stoel de sleutel pas in april 2000 kreeg, driekwart jaar nadat ze voor het eerst haar blik op het pand had laten vallen. Struikelblok was de investering die Grolsch moest doen om het pand geluiddicht te krijgen. Het gebouw stond al vier jaar leeg en was qua geluid zo lek als een mandje. Uiteindelijk investeerde de brouwer ruim 2 ton in een doos-in-doosconstructie.

Met Grolsch sloot Van der Stoel een biercontract van vijf plus vijf jaar. Omdat Grolsch de tussenhuurder is, zit ze behoorlijk aan de brouwer vast. ‘Ik betaal de hoofdprijs voor bier, maar dat wist ik. Over drie jaar zal het vast gaan kriebelen, maar nu niet.’ Van der Stoel betaalt de standaardprijs voor een fust bier.

Met de Beiaardgroep heeft de startende onderneemster hard moeten onderhandelen over de gokkasten. De eigenaars van het pand bezitten naast een horeca- en een onroerendgoedpoot ook een gokbedrijf, Action. Van der Stoel moest hun gokkasten afnemen, maar ze wilde de voorwaarden die ze ook bij een ander bedrijf kon krijgen: ƒ25.000,- plaatsingsgeld en nog eens ƒ25.000,- lenen. Uiteindelijk lukte het haar met Action een goede deal te maken.

Populairste barkeeper
Haar droom, een Ierse pub, heeft Van der Stoel losgelaten. In Enschede bleek geen gebrek aan pubs, wel aan een gezellige bruine kroeg. Ze plaatste een achterwand. Daardoor is het café een stuk kleiner en gezelliger geworden. Ze werkt met drie parttimers. Alle drie student. Inmiddels is De Boemel hard op weg een van de populairste studentencafés van Enschede te worden. Van der Stoel: ‘De bekendheid onder studenten ligt heel hoog.’ In maart komt er een fulltimer bij. Afkomstig van De Kater, en volgens Van der Stoel een van de beste barkeepers van Enschede. De eigenares hoopt dan een dag in de week vrij te zijn. Nu werkt ze veertien uur per dag, zeven dagen in de week. ‘Ik ben chronisch moe.’

De Balans serie 3

In zakenfeuilleton De Balans volgt Misset Horeca een jaar lang café De Boemel in Enschede. Misset Horeca kijkt naar kosten en baten, meevallers, en tussentijds maakt het blad enkele malen de financiële balans op. De Boemel zal regelmatig bezoek krijgen van een team van Misset Horeca, bestaande uit economisch redacteur Radboud Bergevoet en horecaconsultant Ton Lenting.

Reageer op dit artikel