artikel

Eendracht maakt kracht

Horeca

Ze zijn alle drie zelfstandig ondernemer, maar hebben voor het project ‘Willem Barentsz’ in Enkhuizen de handen ineen gestoken. Saskia Bakker, eigenaar van cateringbedrijf BienMenu, Jeroen Mohrmann, eigenaar van charterzeilschip Willem Barentsz, en meesterkok Theo van Rensch van restaurant De Boei. Gezamenlijk organiseren ze zeiltochten met horeca en catering aan boord.

Eendracht maakt kracht

De samenwerking is sinds de wintermaanden een feit. Jeroen Morhmann verzorgt al dertien seizoenen zeiltochten voor bedrijven en de 50 meter lange Willem Barentsz geldt voor het vierde jaar als officiële trouwlocatie van de gemeente Enkhuizen, uniek in Nederland. Toen de samenwerking met de vorige cateraar eindigde, benaderde de schipper Saskia Bakker met de vraag of zij voortaan wilde zorgen voor de verzorging van de innerlijke mens.

De Amsterdamse, tot dan bedrijfsleidster op het charterzeilschip, zegde toe en begon haar eigen onderneming: BienMenu, een organisatiebureau voor horeca en catering. Voor de bereiding van de maaltijden zocht ze een kok. Meesterkok Theo van Rensch, die in naam van De Boei ook af en toe catering verzorgt, kwam in contact met Bakker en het driemanschap werd beklonken.Drie zelfstandige ondernemers dus, die op de Willem Barentsz onder één noemer opereren. ‘Het product is Willem Barentsz en zo wordt het ook verkocht’, verklaart schipper Mohrmann. ‘De bemanningsleden van het schip en mijn personeel dragen dezelfde bedrijfskleding, met daarop de naam Willem Barentsz’, vult Saskia Bakker aan.

Verwachtingspatroon
Van Rensch bereidt de maaltijden en levert ze gekoeld aan op de Willem Barentsz. Bakker heeft een scheepskok in dienst, die in de riante keuken van het schip zorgt voor het ‘afmaken’ en opwarmen van de gerechten. Daarnaast is tijdens tochten een gastvrouw aanwezig en werkt BienMenu met oproepkrachten voor het serveren en presenteren. Mohrmann bemoeit zich op geen enkele wijze met de catering. ‘Ik ben schipper en kan mensen een leuke dag bezorgen, maar ik heb geen verstand van cateren.’

Aan boord is ruimte voor maximaal 100 personen (60 zitplaatsen). Dagjestochten verzorgt Mohrmann niet. Behalve voor trouwerijen kunnen bedrijven het schip boeken via kantoor De Zeilvaart in Enkhuizen voor bijvoorbeeld thema- of personeelsfeesten, productpresentaties en bijeenkomsten met zakenrelaties.

Per seizoen, dat loopt van half mei tot half oktober, vaart de schipper gemiddeld tussen de negentig en honderd dagen uit. De maanden januari en februari zijn gereserveerd voor onderhoud en in de vier resterende maanden kan het charter worden gehuurd als stilliggende locatie (eindejaarsborrel en natuurlijk trouwerijen).

De combinatie van schip en catering, maakt het product volgens het drietal zo bijzonder. ‘We hebben te maken met een bewegende vloer en daarmee moet je rekening houden bij het opstellen van een buffet’, legt Saskia Bakker uit. ‘Bovendien moet alles kloppen en mag ik niets vergeten. Ik kan moeilijk naar de buren toe om iets te lenen als we zijn uitgevaren. En teruggaan om aan te leggen, is vanzelfsprekend ook niet aan de orde.’

Mohrmann: ‘Veel mensen die aan boord gaan, hebben een lager verwachtingspatroon van de catering. Ze dobberen immers op het water. Daardoor gaan ze vaak met een heel goed gevoel weer weg.’

Reageer op dit artikel