artikel

Efficiëncy is troef bij Jim’s Food Factory

Horeca

Jim’s Food Factory in het centrum van Eindhoven is een cafetaria die qua bedrijfsvoering en inrichting op Amerikaanse leest is geschoeid. Het begrip ‘fastfood’ komt er, vaak bijna letterlijk, overal in terug. Spoed is namelijk nodig. Met talloze cafés in de buurt, is de snackbar vooral in de kleine uurtjes een trekpleister van formaat.

Efficiëncy is troef bij Jim’s Food Factory

Sbak Ayman is eigenaar van Jim’s Food Factory. Begin jaren negentig kwam de geboren Egyptenaar naar Eindhoven om zich op de Technische Universiteit te bekwamen in cementbouw. Maar al gauw lokte de plaatselijke horeca. Her en der in Eindhoven en omgeving was Ayman actief als cafetariamedewerker. ‘Dat was iets geheel nieuws voor mij’, zegt hij. ‘In Egypte kennen ze geen snacks zoals in Nederland.’ De branche boeide hem en hij zag er brood in. Samen met een compagnon (‘Jim, zijn achternaam ben ik vergeten’) opende hij begin 1999 in het Eindhovense uitgaansgebied een snackbar. ‘We wilden iets in de geest van McDonalds, met vooral hamburgers en milkshakes in het assortiment. Maar dat werkte niet. Voor alleen een broodje hamburger of een shake gaan de mensen wel naar McDonalds zelf. Jim verliet het bedrijf en Sbak Ayman besloot het in zijn eentje over een andere boeg te gooien. Nu heeft de cafetaria ook traditionele snacks, shoarma en kipschotels op het menu. Wat bleef was de naam en het McDonaldsachtige interieur van de zaak: Veel licht, glinsterende prijslijsten, onderhoudsvriendelijk meubilair op één poot en verder niet te veel toeters en bellen. Kortom: een tikje steriel, maar zeer efficiënt.

Tijdloos Amerikaans
De bakwand biedt ruimte aan twee werkunits ter bereiding van frites, snacks en schotels. Aan weerszijden van de vitrine staat een computer die razendsnel een bon uitdraait, met daarop voor de bereider de bestelling en voor de caissière het af te rekenen bedrag. Naast de ingang is een aantal loketautomaten opgesteld. De spijzen worden louter geserveerd op disposables. De hele routing en bovendien het interieur richten zich op snelheid en efficiëncy.
Ayman noemt zijn cafetaria modern en best wel trendy. ‘Het is Amerikaans, dus tijdloos’, zegt de ondernemer. ‘Dit interieur veroudert nooit. Het is net als met McDonalds. Die heeft ook al jaren bijna dezelfde uitstraling.’ De Eindhovense Egyptenaar ging bij de inrichting van de snackbar trouwens niet over één nacht ijs. Tot twee keer toe bezocht hij New York, waar hij volop inspiratie opdeed voor de uitstraling van zijn bedrijf. ‘Zelf ben ik Amerika-gek. Maar dat geldt ook voor een groot deel van vooral de jeugdige consument. Die voelt zich in mijn zaak thuis.’

Nachtelijk spitsuur
Jim’s Food Factory is op werkdagen geopend van 12.00 tot 02.00 uur. In het weekend kan het publiek er tot 05.00 uur terecht. Overdag is het vooral personeel van omliggende kantoren dat de weg naar de cafetaria weet te vinden. Maar echt storm loopt het pas in de kleine uurtjes. Dan is de verdieping geen overbodige luxe. Deze blijkt al net zo ‘clean’ ingericht als de parterre. Slechts afbeeldingen aan de wanden van het tekenfilmduo Tom en Jerry en een televisie die continu aanstaat geven het geheel iets ‘gezelligs’. In het nachtelijk spitsuur steekt Sbak Ayman altijd ook zelf de handen uit de mouwen. Als het zo uitkomt bedient hij dan hoogstpersoonlijk bekende Eindhovenaren zoals de voetballers Ruud van Nistelrooy en Ronald Waterreus. Geregeld vereren zij aan het eind van een avondje broodnodige ontspanning de cafetaria met een bezoek. ‘Ik draai gemiddeld 80 uur in de week’, rekent Ayman uit. ‘Ik hoop met een paar jaar hard werken veel geld te verdienen. Vervolgens wil ik terugkeren naar Egypte. Want hoewel ik dol ben op Amerika en ook veel van Nederland hou, liggen daar toch mijn roots.’

Reageer op dit artikel