artikel

Ehbo

Horeca

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar het zal gebeuren dat een kok zich enorm snijdt en het bloed uit zijn arm spuit. Een slagaderlijke bloeding. Lees hier wat je moet doen.

Ehbo

In ieder geval handelend optreden, want blijven kijken en troostende woorden spreken, lost niets op. Zoek naar een drukpunt, een plek waarop je de ader kunt dichtdrukken om het spuiten te stoppen.
Knevelen kan ook. Vroeger werd dat aanbevolen. Knevelen sluit echter doorbloeding uit omdat men vaak vergeet de knevel even los te laten. Het gevolg is dat wanneer dit te lang duurt het afgeknelde lichaamsdeel afsterft.
Een goede oplossing is het drukverband. Het drukverband heeft een bloedabsorberend kussen dat tevens strak aangetrokken kan worden. De grote oppervlakte van het kussen klemt het lichaamsdeel niet geheel af. Er zal altijd doorbloeding blijven. Daarmee hebt u, als hulpverlener, de handen vrij om hulp te halen of een alarmnummer te bellen.

Reageer op dit artikel