artikel

Eindexamenscholier opent Vierdaagsehotel

Horeca

Jur Jacobs is achttien jaar en heeft vorige maand zijn diploma vwo gehaald. En hij is deze week gastheer van 115 Vierdaagselopers, die een onderkomen hebben gevonden in zijn Vierdaagsehotel Wake ’n Walk.

Eindexamenscholier opent Vierdaagsehotel

‘Het gaat helemaal geweldig’, zegt hij donderdag. Jacobs is zelf een ervaren Vierdaagseloper. Onderweg hoorde hij van lopers vaak klachten over de moeite die het kost om een goede slaapplaats te vinden.

Zo kwam de scholier van het Karel de Grotecollege in Nijmegen op het idee om een projectplan voor een Vierdaagsehotel te maken als eindexamenwerkstuk.

‘Eerst was het alleen een papieren plan, maar gaandeweg vroeg ik me steeds vaker af waarom ik het niet echt zou gaan doen. Ik ben gaan zoeken naar een geschikte locatie, en vond uiteindelijk de allerbeste plek: in mijn eigen school, want die staat naast de Wedren, waar de Vierdaagse elke dag start en eindigt. Dichterbij kan niet’, aldus de jonge hotelier.

Jacobs huurde een restaurant uit Nijmegen in voor de catering. Die levert elke dag ontbijtspullen en lunchpakketten en bezorgt ’s avonds 115 stevige warme maaltijden op echte borden en met goed bestek. Jacobs: ‘Ik wilde het allemaal best luxe hebben, want dat vind je belangrijk als je moe en vies van de route komt.’

Voor 47,50 euro per dag vinden de lopers in de school elke dag een opgemaakt bed. Buiten staat een batterij douchecabines. ‘Ik heb er extra veel gehuurd, zodat iedereen een lekkere warme douche heeft.’

Schoolvrienden en -vriendinnen fungeren als personeel. Jacobs betaalt ze daar ook voor. Zelf houdt hij aan zijn eindexamenwerkstuk wat geld over om het een jaartje rustig aan te doen.

‘Ik ga werken en een koksopleiding doen. Ondertussen ga ik bedenken wat ik wil gaan studeren. En als het aan mij ligt, en de school stelt weer ruimte beschikbaar, gaat Wake ’n Walk volgend jaar weer open. Ik vind het supertop. Er is maar één nadeel: ik ben ’s avonds veel te moe om feest te gaan vieren in de stad.’

Reageer op dit artikel