artikel

Eldorado in themapark Mondo Verde

Horeca

In het Limburgse Landgraaf is op een oude kolenberg het themapark Mondo Verde (Groene Wereld) geopend. De catering is uitbesteed aan Eldorado Groep Catering en Party organisatie uit Berlicum. Een logische keuze voor Mondo Verde, dat zwaar tilt aan risicoreductie, het aanbieden van topproducten, zakelijk groepstoerisme en organisatie van feesten en partijen. Ze zijn allemaal aanwezig.

Eldorado in themapark Mondo Verde

Het is voor Eldorado, na de Arcense Kasteeltuinen en het in dezelfde plaats gelegen partycentrum Klein Vink, het derde park waar catering op deze wijze wordt verzorgd. ‘En dat vereist specialisatie’, is de mening van directeur-eigenaar Walter van de Leur. “De eerste doelgroep is de dagtoerist, waarvan naar schatting jaarlijks zo’n 300.000 de kassa’s passeren. Na 18.00 uur, als de deuren van het park dicht gaan, zijn we een ‘ander’ bedrijf dat partycatering verzorgt in één van de horecagelegenheden van Mondo Verde. Een activiteit, waarvoor specialisatie is vereist. Voor deze mensen is eten en drinken een belangrijk onderdeel, wordt kwaliteit veel sterker beoordeeld.’ Eldorado werft de opdrachtgevers voor feesten, partijen of productpresentaties zelf.

Sprookjesachtig‘
See the world in one day’, is de sprookjesachtige gedachte achter het 27 hectare grote themapark. Op een (toen nog) dubbeltje meer of minder is niet gekeken: ruim 18 miljoen euro is geïnvesteerd om de droom van de Heer van Strijthagen, die enkele eeuwen geleden in het kasteel aan de voet van bult woonde, te verwezenlijken. Het verhaal zit vol romantiek. Tijdens vele wereldreizen legde hij zijn impressies van de meest eigenzinnige tuinen en gebouwen vast op schetsen. Het doel: zijn landerijen omtoveren tot een levende herinnering aan de ontdekkingstochten.

Het bleef bij een droom, totdat historici in 1997 een kist vonden met daarin onder meer de originele schetsen van de Heer van Strijthagen. Als eerbetoon aan deze Limburgse avonturier werd zijn droom alsnog verwezenlijkt. Op basis van de tekeningen werden de mooiste plekjes en tuinen op aarde gereconstrueerd op een oude mijnbult.

Enkele voorbeelden: een Toscaanse villa, een tropische hal, het Alhambra in Grenada, het Alcazar van Sevilla, een Russische datsja (landhuis uit de Russische bossen), het Palacio dos Marquises in het Portugese Benfica en een Engelse cottage. Maar ook een Oostenrijkse Alpentuin, kenmerkende Chinese en Japanse tuinplanten en een vogelparadijs. Bijna alles is nieuwbouw, alleen een traditionele Limburgse Hoeve en een Kasteel stonden als rijksmonumenten al aan de voet van de kolenberg.

Indrukwekkend is het 14-meter hoge ‘beeld van de Apennijnen’, een voorhistorische creatuur met een woeste haardos en baard en het lichaam overdekt met rotsige plakken. Onder zijn linkerhand houdt hij de waterspuwende kop van een monster tegen de grond gedrukt. Op die manier beschermt de man de wereld tegen het kwaad. Door de mond van het monster loopt een voetpad.

Dagtoerisme
In het oog springend zijn ook de horeca- en cateringgelegenheden. Voor de dagtoerist zijn er vier plekken in het park waar een hapje of drankje kan worden genuttigd. En als het succes van parkrestaurants daadwerkelijk voor 80 % wordt bepaald door decoratie en thematiek, dan zit het in Monde Verde wel goed.

In de Toscaanse villa, het hoogste punt van de groene wereld, is een zelfbedieningsrestaurant met Italiaanse keuken. De ideale gelegenheid, met uitkijk over het volledige park, voor het bestellen van een pasta, minestronesoep, Italiaanse kaas, tiramisu, een espresso of een glaasje wijn. Er zijn 250 overdekte zitplaatsen en in de openlucht is een terras aangelegd waar plaats is voor 150 personen.

In de overdekte leeuwenpatio in het Spaanse Alhambra, oorspronkelijk gebouwd als een groot lusthof met kleine kamertjes waar de heren zich konden terugtrekken met hun harem, is een tapas-bar. Een greep uit het aanbod: paella, gamba’s, tortilla’s en gazpacho. Er staan 200 stoelen met tafels.

Aandacht voor streekgerechten is er ook. Wie wil proeven uit een traditioneel Limburgse keuken moet een plek zoeken in één van de vier zalen in de monumentale Hoeve, capaciteit: 800 mensen. Stamppotschotels, kip- en champignonpasteitjes, erwtensoep en natuurlijk vlaaien worden dagelijks vers geserveerd. In het Kasteel is gelegenheid voor het nuttigen van een aperitief of een klein hapje. De bier- en wijnkelder kan dienst doen bij het komen tot een keuze.Eldorado is niet bang dat het aanbod niet aanslaat bij de dagjesmensen, ook al zijn wel standaardproducten verkrijgbaar.

Maarten Smetsers, hoofd van het Bedrijfsbureau vertelt: ‘De catering in het park ontstijgt het pretparkenniveau. We leggen erg veel nadruk op de kwaliteit en de exclusiviteit van de producten, want hier komt ander publiek. De beleving van deze mensen is anders, zij zoeken niet naar louter herkenbare producten. Ons assortiment is afgestemd op de aankleding en het doel van het park.’

De reden dat ook iets meer betaald moet worden voor gerechten dan in een pretpark. Maar dat is verder het enige dat anders is. Ook bij Eldorado hebben ze een hekel aan lange rijen met hongerig publiek.

Tweede tak
De tweede tak aan de stam van de Eldorado Groep is de party organisatie. Exclusiviteit en bijzondere horeca- en cateringcombinaties zijn de sleutelwoorden.In de 4000 vierkante meter tellende tropische hal ligt een groot platform, dat dienst kan doen als locatie voor een feest. Een tropische receptie met cocktails bijvoorbeeld. Met bedienend personeel in bloemetjeshemd en korte broek, een steelband en limbodansers om maar eens een voorbeeld te noemen. In de hal is de temperatuur het hele jaar door minimaal 20 graden.De Toscaanse villa is voorzien van drie vertrekken – de Michelangelo-, de Da Vinci- en de Berninizaal -, waar 300 gasten kunnen worden ondergebracht. Tot de mogelijkheden behoort onder andere een ‘Maffiosa-avond’, waarbij het feest wordt verstoord door ongure types als Don Luigi Dominate en Vito Macaroni.

In het Alhambra, gebouwd op en om 300 massieve marmeren pilaren en voorzien van een glazen dak, kunnen thema-avonden plaatsvinden in Spaanse of Moorse stijl. Het Kasteel heeft hoge kamers op de bel-etage, die geschikt zijn voor een bruiloft of receptie in Middeleeuwse stijl. Mondo Verde heeft van de gemeente Landgraaf toestemming gekregen om in het Kasteel een trouwzaal in te richten waar de ambtenaar van de burgerlijke stand het wettelijk huwelijk kan voltrekken. De Hoeve herbergt vier kamers, die zijn verdeeld over twee etages. Er is capaciteit voor groepen tot 1500 personen.

De Weide tenslotte is een terrein van ongeveer 3 hectare met centraal geposteerd een vijver met eilandje. Dit terrein moet in de nabije toekomst dienst gaan doen als evenemententerrein. Daarom is gekozen voor een ligweide in de vorm van een amfitheater tegenover het eilandje.Van de Leur: ‘Stel je voor. Je ontvangt je gasten met een cocktail in de Tropenhal, wandelt naar de Toscaanse villa voor een lunch of diner en eindigt met een feest in het Alhambra. Of trouwen in het Kasteel, een receptie in de Toscaanse villa en de bruiloft in De Hoeve. Alle denkbare combinaties zijn mogelijk.’

Per locatie zijn ook themafeesten te reserveren: een Arabisch feest in het Alhambra bijvoorbeeld of een traditionele Italiaanse bruiloft. Maar ook recepties, proeverijen en productpresentaties.

(

Reageer op dit artikel