artikel

FEBO-oprichter geliefd bij stappers

Horeca

Bijna elke nachtvlinder in de grote steden kent wel een anekdote over de FEBO. Het uitgaanspubliek weet de helverlichte snackautomatiek feilloos te vinden.

FEBO-oprichter geliefd bij stappers

In Groningen bijvoorbeeld lijkt de FEBO soms wel het middelpunt van het nachtleven. Vlakbij de horecagelegenheden van Sjoerd Kooistra aan de Grote Markt, en op de drempel van de kroegen in de Poelestraat halen de stappers diep in de nacht hun kroketten (‘de kalfskroketten zijn het lekkerst’) en hamburgers (‘vanwege de heerlijke saus’) uit de muur. Om daarna hun fiets of toch nog een kroeg op te zoeken.

Bij de FEBO kan het gebeuren dat de krokettenbakker je door het geopende luikje de hand reikt. Je eet er wel vier kroketten, zonder dat je het de volgende dag weet. Soms verraden de sausvlekken op je shirt wat je hebt uitgespookt.

FEBO-bezoekers weten meestal wel dat de oorsprong van de automatiek in Amsterdam ligt. De naam staat voor de Ferdinand Bolstraat. Maar wie er nou achter het geheim van die kroket schuilt?

Dat was Johan de Borst, een bakker die ontdekte dat er meer geld viel te verdienen met eigen gemaakte snacks. Zijn familie maakte donderdagochtend in De Telegraaf bekend dat hij vorige week is overleden. ‘In alle rust’ op 88-jarige leeftijd, zo schrijft zijn bedrijf in een rouwadvertentie in dezelfde krant.

De Borst begon in 1941 met zijn bakkerij ‘FEBO Maison’. Na enkele jaren kwamen daar zelfgemaakte slaatjes en kroketten bij. Een succesformule was geboren. De bakkerij werd ingeruild voor een keuken die de winkels van de familie De Borst bevoorraadde. Een kroketje uit de muur trekken bij de FEBO werd een begrip.

De export van de FEBO-formule buiten Amsterdam geschiedde via ondernemers die zich in de hoofdstad hadden verlekkerd aan de snacks achter het glas. Zij huurden via een franchiseconcept de formule, eerst in Amsterdamse buurgemeenten als Hoofddorp, Purmerend en Hoorn. Daarna verrezen op deze manier in andere steden zaken met het geel-rode logo.

Ook al was het merendeel van de FEBO-zaken niet meer in handen van De Borst, de familie bleef wel alle vestigingen van snacks voorzien. Ze wilde zo de kwaliteit zelf bewaken.

De fabricage van de snacks werd wel steeds professioneler, wat in 2007 uitmondde in een modern productiecentrum in Amsterdam-Noord. Vorig jaar maakte FEBO ook een andere noviteit mee.

In een vestiging aan de Leidsestraat hoefde voor het eerst niet met kleingeld te worden betaald. Luikjes uitgerust met een computerchip waren voldoende om een betaling te registreren met een mobiele telefoon. De FEBO maakt zich op voor een nieuw tijdperk.

Reageer op dit artikel