artikel

FNV Horecabond stelt bedrijven ultimatum

Horeca

De FNV Horecabond heeft deze week duizenden horecabedrijven een ultimatum gesteld. Indien ze niet akkoord gaan met een loonsverhoging van 3,5 procent en niet bereid zijn alsnog de reeds afgelopen CAO toe te passen, worden ze doelwit van harde acties. De werkgevers van de individuele bedrijven hebben tot dinsdag 29 oktober de tijd om een overeenkomst met de bond te ondertekenen.

FNV Horecabond stelt bedrijven ultimatum

In een brief aan de bedrijven laat voorzitter Ben Francooy van de FNV Horecabond weten ‘geen enkele actievorm uit te sluiten’ indien werkgevers de overeenkomst niet tekenen en retourneren. Hij voegt eraan toe gedwongen te zijn deze weg te bewandelen ‘omdat úw vertegenwoordiger in het CAO-overleg ons geen andere keus laat’.

De FNV Horecabond wil niet wachten tot het moment waarop werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) de onderhandelingen wil hervatten. Eind vorige week kreeg de bond een brief in de bus met de uitnodiging om op dinsdag 5 november weer te gaan praten. KHN beloofde daarbij op 1 november een voorstel aan de bond toe te sturen. In de uitnodiging maakte KHN niet duidelijk of het zou gaan om het eerder aangekondigde overleg met vakbond De Unie, waarbij de FNV Horeca en CNV Horeca mogen aanschuiven.

Voorstel
Pas als de inhoud van het voorstel bekend is beslist de bond of ze bij de onderhandelingen zal aanzitten. In elk geval wordt er tot die tijd actie gevoerd. De onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen in juli al stuk, met het gevolg dat de werknemers in de horeca naast hun gebruikelijke loonsverhoging grepen.

Een verzoek, een paar weken geleden, van de bonden om te gaan praten over een nood-CAO legde KHN naast zich neer. De FNV Horecabond wil nu via individuele overeenkomsten met werkgevers tot een loonsverhoging van 3,5 procent komen met terugwerkende kracht tot 1 juli 2002. Wie niet meewerkt kan erop rekenen de bond over de vloer te krijgen.

Koninklijk Horeca Nederland bevestigt dat de uitnodiging bestemd is voor de onderhandelingen die mede gevoerd zullen worden met vakbond De Unie. Ook de CNV Horeca is voor de gesprekken uitgenodigd.

In een pamflet voor de werkgevers schrijft de FNV Horecabond dat De Unie nauwelijks leden heeft in de horeca. De bond is niet bekend met de inhoud van de gesprekken die KHN en De Unie recentelijk hebben gevoerd: ‘Wel vermoeden we dat het gaat om een CAO die minder gunstige voorwaarden heeft voor werknemers in de bedrijfstak’.

Reageer op dit artikel