artikel

Friese gerechten tijdens het EK schaatsen

Horeca

Van 3 t/m 5 januari worden in Thialf Heerenveen de Europese Kampioenschappen Allround schaatsen gehouden. Tijdens een evenement als het EK schaatsen wordt het ‘Holland-gevoel’ weer eens extra aangewakkerd. Iedereen is uitgedost in oranje kleding en de trots voor het vaderland viert hoogtij. Laat de feestvierders (en de thuisblijvers) nagenieten in uw café, cafetaria of restaurant door echte Friese gerechten op het menu te zetten.

Friese gerechten tijdens het EK schaatsen

Neem als voorgerecht bijvoorbeeld ‘Kleare boere oksesop mei griente en fryske droeche woast’ (Heldere runderbouillon met groente en stukje friese worst), als hoofdgerecht Snytsel mei Earnewâldster duveltsjes’ (Schnitzel met kapucijners in pikante saus) en als nagerecht ‘Frysk iis fan keallepoat mei aniisrjemme’ (Fries ijs van kruidkoek met anijsroom). Stel een Fries buffet samen in de bedrijfskantine of geef Friese dúmpkes of drabbelkoeken bij de koffie.

Zoetekauwen
De Friezen zijn echte ’swietbekken’ (zoetekauwen). Echte Friese gerechten zijn dan ook: ‘rezyntsjebrij’ (stoofperen), ‘boffert met sjerp en sûker’ (rijst met rozijnen of suiker), oranjekoek, dúmkes, Friese kruidkoek, suikerbrood. Ook Berenburg is onlosmakelijk verbonden met Friesland. Het aantal merken berenburg is zeer groot. Van oudsher ‘brouwde’ vrijwel elke Friese herbergier zijn eigen berenburg.

Friese duimpjes
Dúmkes zijn in Friesland vrijwel bij iedere bakker te koop, maar de duimgrote koekjes met de typische anijssmaak kunnen natuurlijk ook zelf gebakken worden.

Ingrediënten:

 • 150 gram boter
 • 150 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 250 gram bloem
 • 1 mespunt zout
 • 100 gram hazelnoten
 • 5 gram anijszaad
 • 5 gram gemberpoeder
 • 5 gram kaneel
 • Bereidingswijze
  Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuïge massa van. Zeef dan in gedeelten de bloem met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg. Hak de hazelnoten fijn en voeg ze met het anijszaad, de gemberpoeder en het kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door. Rol het deeg op een met bloem bestrooit aanrecht uit tot een lap van 1 cm dik. Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap. Beboter de bakplaat en leg de koekjes erop. Bak de dúmkes in een voorverwarmde matig warme oven (150° C) in 25 minuten gaar. Laat de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekjes aan één kant even in.

  Drabbelkoeken
  Ingrediënten voor 4 personen:

 • 150 gram bloem
 • 100 gram boeklweitemeel.
 • 1 mespunt zout.
 • 200 gram suiker.
 • 3 theelepels kaneel.
 • 1 ei
 • 250 gram boter
 • Bereidingswijze:
  Drabbelkoeken worden al zo’n 3 eeuwen in Friesland gebakken. De ronde, brosse koeken zijn een Sneeker specialiteit en worden verkocht in fraaie blikken met een afbeelding van de Sneeker Waterpoort erop. De drabbelkoeken zelf maken, kan natuurlijk ook. Nodig daarvoor is onder andere een speciaal drabbelkoektrechtertje met 3 dunne ruitjes in plaats van een.

  Bereidingswijze:
  Zeef de bloem met het boekweitemeel boven een kom en doe het zout, de suiker, de kaneel en het ei erbij. Voeg – scheutje voor scheutje – goed roerend de melk toe en roer alles tot een mooi glad beslag.

  Verhit de boter in een steelpannetje met dikke bodem. Doe 2 eetlepels beslag in het trechtertje en draai het langzaam rond boven het pannetje, zodat van sliertjes beslag een soort vogelnestje ontstaat.

  Bak de drabbelkoek aan beide kanten goudbruin en haal de koek dan met een schuimspaan uit het pannetje. Leg de drabbelkoek in een kommetje met keukenpapier. De drabbelkoek krijgt zo de karakteristieke bolle vorm en het vet kan uit de koek druipen. Herhaal alles tot het beslag op is. Bewaar de afgekoelde drabbelkoeken in een goed afgesloten trommel.

  Reageer op dit artikel