artikel

Frisse en fruitige tapaswijnen: ook uit Portugal en Frankrijk

Horeca

De traditioneel Spaanse tapas heeft ook de lage landen veroverd. Het wijnpanel van Misset Horeca streek neer in De Meern bij Castellum Novum en liet zich daar een twaalftal wijnen smaken onder begeleiding van een keur aan tapas. Niet alleen Spaanse wijnen passen bij de hapjes; ook Franse en Portugese gaan prima over de tong in combinatie met de kleine gerechtjes.

Frisse en fruitige tapaswijnen: ook uit Portugal en Frankrijk

Wie Spanje zegt, denkt meteen aan tapas. De traditie van het nuttigen van kleine hapjes is waarschijnlijk in het diepste zuiden van het Iberische land, in Andalusië, opgekomen. Oorspronkelijk waren tapas stukjes brood die in Andalusische bars op het glas sherry werden gelegd om zo de drank te beschermen tegen vliegen. Het woord tapa staat voor deksel; het werkwoord tapar voor afdekken. Nog steeds eten de Spanjaarden de tapas staande aan de bar, liefst met een glas droge sherry in de hand.

De kleurenrijkdom en variëteit van tapas is een geweldige attractie. Deze Spaanse lekkernijen begeleiden de borrel in Spanje. Het aanbod is breed: van eenvoudige hapjes van gezouten amandelen, olijven, mosselen en plakjes worst tot diverse visjes. Maar er zijn ook culinair ‘verantwoorde’ gerechtjes die zo uitgebreid zijn, dat je ze als diner kunt serveren.

Sommige restaurants etaleren hun tapas in vitrines. Ze liggen dan rijen dik op schaaltjes te lonken naar de gast. De in saus verwarmde gerechtjes dienen ze in Spanje op in cazuelitas: kleine, bruine aardewerken schaaltjes. Tapasbars beconcurreren elkaar door kleine specialiteiten te presenteren. Spanjaarden trekken van de ene bar naar de andere en genieten van de geraffineerde gerechtjes. Traditioneel zijn sterk gekoelde, zeer droge sherry’s de begeleiders van tapas. In Andalusië is dat nog steeds zo. Maar met de trek van de tapas naar Noord-Spanje kwamen ook witte en rode wijnen aan bod.

Frisse doordrinkwijn
Een door zomerfruit geaccentueerde bruisende wijn van geheel pinot noir is de Codorníu Rosé. Een opvallend frisse wijn die een verrukkelijk aperitief vormt. Uitbundige fruitigheid is de signatuur van de Sauvignon Castelo de Medina 2001 uit het Spaanse Rueda. Een plezante eigenschap die hem de kwalificatie tapaswijn bij uitstek verleent. Mineralig en aromatisch is de Aradon Rioja Blanco Joven die zijn lichte fruit speels in het smakenspel inzet. Vooral de tapas van vis en schaaldieren zijn daar gevoelig voor.

Hoewel van Portugese afkomst is de Quinta da Espiga 2001, de huiswijn van Castellum Novum, een frisse doordrinkwijn met een droge smaakstructuur. Het aandeel gewürztraminer geeft de bekende Torres Esmeralda 2000 een kruidige expressie die prima past bij licht gekruide visschotels, die eventueel van een prettig knoflookaccent zijn voorzien. Voor de freaks is een Chardonnay Vin de Pays d’Oc 2000 ingezet: een geslaagde begeleider van wat stevige gerechten op basis van vis en schaal- en schelpdieren.

Straffe tannine
De gevierde Rías Baixas Veigadares 2000 heeft fijn fruit en bloemen in een fraai aroma. Frisse, evenwichtige smaak met heerlijk sap. Hij is toegespitst op vissige tapas, vooral als ze gefrituurd zijn. Een Spaanse karakteristiek heeft de Marina Alta 2001, een uitbundig geparfumeerde en toch droog smakende muskaatwijn van Alicante. Het duo Muscatwijn en tapas roept warme Spaanse herinneringen op. De Mirador de la Reine Rosé 2000 flirt met de verschillende garnalenvariaties, de gefrituurde tapas en de Jamón Serrano. Ook visueel oogt hij prachtig bij de kleurrijke tapas.

De Domaine Grande Roche 1999 is een uitzonderlijke rode Bourgogne van pinot noir uit de AOC Côtes d’Auxerre in het Chablis-district. Hij gedraagt zich innemend bij de serranoham en bij gekruide vleesgerechtjes. Dan is er de fruitige Côtes du Roussillon Château de Blanes 1999 die iedereen als speels ervaart. Deze heeft geen straffe tannine maar een sappige en soepele aanzet en een vermogen om de serranoham en de chorizo eer aan te doen. De Sherry Fino Marismeño openbaart zich als vertrouwde begeleider van tapas: vis, schaal- en schelpdieren, ham, chorizo, pittige gerechtjes en kazen. Deze fraaie sherry zet ze allemaal in het zonnetje.

Op de wijnkaart
Het brede assortiment tapas bevat veel verschillende smaakdimensies zoals hartig, pittig, zuur en zout. Vooral frisse en fruitige witte wijnen kunnen deze smaakvariëteiten aan elkaar breien. Dat geldt ook voor rode wijnen: van zacht en sappig fruitig tot aromatisch en kruidachtig. Bovenal zijn ze plezierig dorstlessend en het liefst verstoken van harde tannine.

De proevers zijn:
Louis van Noordenburg
Assistent-bedrijfsleider van restaurant Castellum Novum in De Meern.

Jaime Sancho
Exportconsulent (Bodegues Sumarroca) van Spaanse wijnen, gevestigd in Nieuw Vennep

Edwin Werkhoven
Mede-eigenaar van Provignoble Wijnen in Nieuwegein

Gerard Horstink
Oenoloog, organisator OINOS Wijncursussen en docent Hoger Hotelonderwijs te Leeuwarden

Robert Leenaers
Wijnauteur en sinds juni 1983 voorzitter van het Misset Wijnpanel

Exclusief voor abonnees van Misset Horeca

Ga voor de testresultaten naar ‘Alles over….Wijn’.

Reageer op dit artikel