artikel

Fritessnijder als hart van de cafetaria

Horeca

Cafetaria De Vergulden Erpel in Waalwijk heeft een grote schare vaste gasten. Ze komen allemaal voor de door Leon en Wilma Leijtens vers zelfgemaakte frites. Om te benadrukken dat het om een zelfgemaakt product gaat staat de fritessnijder in het zicht van de gasten.

Fritessnijder als hart van de cafetaria

‘De zelfgemaakte frites zijn het visitekaartje van het bedrijf’, vertelt Wilma. ‘Daarom hebben we de snijder zo duidelijk in het zicht staan, om goed te laten zien dat het een zelfgemaakt product is.’
Toen de twee de cafetaria ruim dertien jaar geleden overnemen deed de fritessnijder gelijk zijn intrede. ‘We zijn van het begin af aan begonnen met het zelf maken van frites’, vertelt Leon terwijl hij een aardappel in het apparaat zet. ‘We hebben nu nog steeds hetzelfde apparaat, is niet kapot te krijgen. Alleen moeten we af en toe een veer vervangen.’ Terwijl er weer een aardappel in staafjes onder uit de fritessnijder valt gaat Leon verder. ‘We snijden hiermee een frites van twaalf millimeter. Dan heb je binnen de korst echt aardappel zitten. Het is juist die echte aardappelsmaak waar onze klanten voor komen.’

Fysiek zwaar
Het fritessnijden ziet er inspannend uit. ‘Het is fysiek wel zwaar’, beaamt Leon. ‘Onze aardappelleverancier levert behalve geschrapte aardappelen ook verse frites die je zelf moet voorbakken. Die hebben we een keer geprobeerd. We vonden het toch een minder goed product dan onze zelfgesneden frites.’
Het zelf maken van de frites kost de ondernemer wel veel tijd. ‘Inclusief het voorbakken ben ik er ongeveer drie uur mee bezig. Door de week heb ik dan genoeg frites voor de hele dag. In het weekend maak ik meestal nog een keer bij.’
De hoge tijdsinvestering is volgens Leon de moeite waard. ‘Het rendement op een fabrieksproduct is misschien hoger. Maar onze zelfgemaakte frites trekt veel klanten. Door de meeromzet die we daarmee halen is het zeker de moeite waard.’ ‘Bovendien’, vult Wilma aan, ‘onderscheiden we ons op deze manier van de concurrentie. Dat moet wel want in een straal van een kilometer zitten wel vijf cafetaria’s.’

Reageer op dit artikel