artikel

Friture Toontje

Horeca

Bijna zeventien jaar is Toon Kuipers uitbater van de friteskraam gelegen aan de stationsweg in Boxmeer. Al tien jaar probeert het gemeentebestuur Friture Toontje van deze locatie vlakbij het station weg te krijgen.

Friture Toontje

In 1991 al wilde de gemeente Boxmeer Friture Toontje naar een andere plaats hebben. Op de plek van de kraam zou een fietspad moeten komen. Zelf had Kuijper een locatie aan de andere kant van de spoorlijn in gedachten. ‘Eerst kon dat, daarna weer niet. Daarop heb ik gezegd dat ik dan wel op deze plek blijf staan. Bij de herinrichting is er een fietsstrook op de weg gekomen. Dat fietspad was helemaal niet nodig.’

Het conflict liep in 1998 hoger op en het gemeentebestuur nam een advocaat in de arm. Kuijper ook. ‘Nu vond de gemeente mijn snackbar esthetisch niet passend. Ze wilden wel een regeling treffen. Zelf moest ik met een andere plek komen die voor de gemeente wel acceptabel was. Maar er is geen plek te vinden die zo goed is als deze; ik zet wel vijftig dozen frites in de week om.’

Het vertelt dat de advocaatkosten wel ƒ10.000,- bedragen, maar het was de moeite waard. Tot januari 2003 mag hij op deze plek zijn handel blijven drijven, zo heeft de bestuursrechter beslist. Kuijper is tevreden met die uitspraak: ‘Tegen die tijd wilde ik toch al stoppen. Na 43 jaar werken vind ik het dan wel genoeg. Er zaten ook jaren bij waarin ik zeven dagen in de week open was. Als je al die uren rekent dan heb ik lang genoeg gewerkt.’

Reageer op dit artikel